Obama szerint többet kellene tenni a menekültek befogadásáért

A populizmus és az agresszív nacionalizmus uralja el a világot – mondta Barack Obama az ENSZ-ben.

 

Az amerikai elnöknek ez volt az ENSZ-ben az utolsó felszólalása. Háromnegyed órás beszédében a demokratikus intézményrendszerek megerősítését szorgalmazta, és keményen szót emelt a nacionalizmus, a szélsőséges nézetek, illetve a populizmus ellen. Szerinte asz emberekben erős az igény a demokráciára, erősebb, mint arra, hogy kemény kezű politikusok kapjanak hatalmat.


MTI/EPA

Obama úgy fogalmazott, hogy a világnak az eddigieknél többet kellene tennie a menekültek befogadása érdekében. Kiemelte: sok ország nem tett meg minden tőle telhetőt a menekültválság rendezéséért. Biztonságosabb lenne a világ, mondta, ha többet tennénk a rászorulók érdekében.

"Vissza kell utasítanunk a fundamentalizmus vagy a rasszizmus valamennyi formáját" - szögezte le az Egyesült Államok elnöke, és a tolerancia fontosságát hangsúlyozta.

Gazdasági kérdésekről szólva kijelentette: Azok a kormányok, amelyek tagadják a globalizálódást és megpróbálnak bezárkózni, "önmagukat ítélik vereségre". Obama megfogalmazásában: "az a nemzet, amelyet falak vesznek körbe, önmagát börtönzi be".

Élesen bírálta Oroszországot, mely szerinte régi dicsőségét akarja visszaállítani. Figyelmeztette is Moszkvát: ha továbbra is beavatkozik a szomszédos országok belügyeibe, akkor határai kevésbé biztonságossá válhatnak. Az amerikai elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy "erővel" igyekszik visszaszerezni "régi dicsőségét".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.