Obama szerint nem állnak vesztésre az Iszlám Állammal szemben

Taktikai kudarcnak nevezte Ramádi nyugat-iraki városnak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet általi elfoglalását Barack Obama amerikai elnök a The Atlantic magazinban csütörtökön közölt interjújában.
"Nem hiszem, hogy vesztésre állunk" - nyilatkozta az elnök, akinek az IÁ elleni taktikáját republikánus részről az elmúlt napokban éles bírálatok érték. Több vezető ellenzéki politikus az amerikai erők iraki jelenlétének megerősítését sürgette.

Obama kijelentette: az Egyesült Államok nem teheti meg Irakért a biztonságért folytatott küzdelemben azt, amit maguknak az irakiaknak kellene megtenniük. Szavai szerint kormánya a szunniták lakta iraki területeken nemcsak a katonai kiképzést kívánja kiterjeszteni, hanem serkenteni akarja a helyi törzsek aktivitását is.

Hangot adott meggyőződésének, hogy Haider al-Abádi iraki miniszterelnök őszintén elkötelezett a nem kirekesztő iraki állam mellett, és kijelentette: továbbra is arra fogja utasítani az amerikai haderőt, adjon meg minden támogatást az iraki fegyveres erőknek, amire szükségük van az ország védelméhez. Emellett diplomáciai és gazdasági segítséget ígért a közel-keleti ország stabilizálásához.

Az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló nemzetközi tárgyalásokról szólva kijelentette: ha Teheránnak 20 év múlva atomfegyvere lesz, akkor "azon rajta lesz a neve". Hangsúlyozta, hogy amerikai nemzetbiztonsági érdek mellett így személyes érdeknek is tekinti ennek megakadályozását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.