Obama Putyintól kérte a szír tűzszünet betartatását

A szíriai polgárháború is témája volt Barack Obama és Vlagyimir Putyin hétfői telefonbeszélgetésének, és az amerikai elnök sürgette az orosz államfőt, hogy vesse latba befolyását Bassár el-Aszad szír elnöknél a tűzszünet betartása érdekében – derül ki a Fehér Ház tájékoztatásából.
A washingtoni közlés szerint Obama és Putyin megállapodott abban, hogy együttműködnek a szíriai tűzszünet megerősítésében. A két elnök kiemelte a genfi béketárgyalások fontosságát, és megállapodott abban is, hogy erősítik az amerikai és az orosz biztonsági erők együttműködését Szíria ügyében.

A Fehér Ház szerint a telefonos eszmecsere alkalmat adott Obama elnöknek arra, hogy „ismételten arra kérje Putyin elnököt: vesse latba befolyását az Aszad-rendszernél annak érdekében, hogy Aszad tartsa tiszteletben kötelezettségeit”.

„Sajnos azt látjuk, hogy az ellenségeskedések beszüntetése túlságosan is törékeny, és egyre gyakrabban éri fenyegetés a damaszkuszi rendszer részéről” – hangsúlyozta Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Earnest egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy Obama az ukrajnai helyzetről is eszmét cserélt Putyinnal, és ismételten arra szólította fel az orosz elnököt, hogy tartsa tiszteletben a Kelet-Ukrajnát érintő minszki megállapodásban foglaltakat.

Obama megköszönte orosz kollégájának azt a segítséget, amelyet Moszkva Kevin Dawes amerikai fotós szabadon bocsátásához nyújtott. A 33 éves fotóriportert azt követően tartóztatták le a szír hatóságok, hogy 2012-ben átlépte a török–szír határt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.