Obama nemzetközi összefogást akar az Iszlám Állam miatt

Az Egyesült Államoknak nemzetbiztonsági érdeke a szunnita szélsőségesek feltartóztatása - jelentette ki hétfőn Washingtonban az amerikai elnök.

Obama szerint Amerika hosszú távú stratégia alapján folytatja harcát a dzsihádista szervezet ellen, és folytatni fogja korlátozott katonai fellépését iraki érdekeltségeinek védelmében. Megerősítette, hogy kurd és iraki erők amerikai támogatással visszafoglalták a moszuli gátat. Hangsúlyozta, a katonai siker példa arra, hogy megvalósítható az iraki-kurd együttműködés. Egyúttal sürgette, hogy Haider al-Abádi kijelölt iraki miniszterelnök folytatassa erőfeszítéseit egy "befogadó" (minden népcsoportot képviselő) kormány megalakítása érdekében. Felszólította az iraki politikusokat, hogy semmiképp se térjenek vissza ahhoz a megosztottsághoz, amely az IÁ betörése előtt jellemezte a közel-keleti ország politikáját. Kijelentette, hogy Washington nemzetközi koalíció létrehozásán dolgozik az észak-iraki humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében.

Az IS előli menekülésre kényszerülő emberek vízzel és segéllyel való ellátásáról az Egyesült Államok az iraki kormány mellett Nagy-Britanniával, Kanadával, Franciaországgal, Olaszországgal és Ausztráliával folytat egyeztetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.