Obamától jobban félnek a republikánusok, mint Putyintól

A Reuters/Ipsos közös online közvélemény-kutatásban kérdezte az amerikaiakat, mekkora fenyegetést jelentenek egyes országok, szervezetek vagy személyek az Egyesült Államokra. Minden harmadik republikánus válaszadó úgy vélte, Barack Obama közvetlen veszélyt jelent. Az amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz és Bassár el-Assad szíriai elnököt is megelőzi a sorban.

A közvélemény-kutatásban összesen 2809 amerikait kértek meg arra, hogy értékelje egy 1-től 5-ig terjedő skálán (1-nem fenyeget, 5- nagy veszélyt jelent), mi vagy ki jelenti a legnagyobb fenyegetést az Egyesült Államokra.

A republikánusok 34 százaléka sorolta az első helyre az amerikai elnököt, míg az ukrajnai agresszióval vádolt Vlagyimir Putyin 25 százalékot, Bassár el-Aszad szíriai elnök pedig 23 százalékot kapott.

„Tekintettel az amerikai politikában tapasztalható polarizációra, az eredmények annyira nem meglepőek" – mondta Barry Glassner szociológus, „A félelem kultúrája: Miért félnek az amerikaiak a rossz dolgoktól" című könyv szerzője. A szociológus szerint általános, hogy sokan démonizálják azt a személyt, aki éppen hivatalban van. Glassner hozzátette, hogy a „félelem árusítása" a republikánus és a demokrata párt támasza lehet a 2016-os elnökválasztási kampányban.

Egymást is veszélyesnek tartják

Az Ipsos felmérését március 16-a és március 24-e között végezték 1083 demokrata és 1059 republikánus bevonásával. A demokratáknál 22 százaléknyian, a republikánusoknál pedig 27 százaléknyian gondolják úgy, hogy a másik oldal veszélyes.

Még mindig a terrorizmus jelenti a legnagyobb fenyegetést

Az embereket azonban leginkább egy esetleges terrortámadással kapcsolatos fenyegetés aggasztja. A válaszadók több mint fele szerint az Iszlám Állam jelenti a legnagyobb veszélyt Amerikára, míg az al-Kaidát 43 százalékuk tartja annak. A megkérdezettek 34 százaléka Kim Dzsongun észak-koreai vezető, 27 százaléka pedig az iráni Ali Hamenei ajatollah személyét tekinti fenyegetőnek Amerikára nézve.

Guardian megemlíti, hogy a válaszadók olyan dolgokra is veszélyforrásként hivatkoztak, mint a kibertámadások, a drogkereskedelem, az éghajlatváltozás vagy a globális felmelegedés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.