Obama most megment ötmillió embert

Ha hagyják. Az amerikai elnök helyi idő szerint csütörtök este tett bejelentést a hónapok óta ígért átfogó bevándorlási reformról, amelynek keretében ötmillió ember tartózkodását legalizálhatják, a kongresszusi republikánusok viszont bosszúra készülnek, amiért átnyúl a fejük felett.

Több millió illegális bevándorló helyzetét legalizálhatja az az átfogó reform, amelyről Barack Obama amerikai elnök tett bejelentést helyi idő szerint csütörtök este egy televíziós beszédben. A reform lehetőséget ad, hogy hatóságoknál történő jelentkezéssel elkerüljék a kiutasítást azok, akik gyerekként érkeztek illegálisan az Egyesült Államokba, és elkerüljék azok is, akik több mint öt éve élnek az országban úgy, hogy valamelyik hozzátartozójuk már amerikai állampolgár vagy állandó letelepedési engedéllyel rendelkezik.

Obama kiutasítás-ellenes tüntetők között a tavalyi képviselőházi bukás után San Franciscóban. Ha törvénnyel nem megy
Obama kiutasítás-ellenes tüntetők között a tavalyi képviselőházi bukás után San Franciscóban. Ha törvénnyel nem megy
Jason Reed / Reuters

Az Egyesült Államokban becslések szerint 11,4 millió illegális bevándorló él. A reform körülbelül ötmillió embernek engedi meg, hogy jelentkezzen a hatóságoknál és az adófizetési kötelezettség vállalása, illetve a bűnügyi háttérellenőrzés után legális bevándorlóvá váljon. Ez első körben munkavállalási engedélyt jelent, de nem jogosít fel automatikusan amerikai állampolgárság megszerzésére és amerikaiaknak járó szociális juttatásokra sem. „Ha megfelelsz a követelményeknek, akkor kiléphetsz az árnyékból és helyrehozhatod a helyzetedet a törvény előtt. Ha bűnöző vagy, kiutasítanak. És ha illegálisan jössz az Egyesült Államokba, az esély ez utóbbira most csak nőtt. Ez nem amnesztia, hanem elszámoltathatóság. A józan ész szerinti középutas megoldás” – mondta Obama a Fehér Ház konferencia- és báltermében, az úgynevezett Keleti Szobában a reform másik oldalára, a határőrizet szigorítására utalva.

Ez a szigor főleg az amerikai-mexikói határon lesz érezhető, és a reform főleg spanyol ajkúakat érint, akiknek a többsége a felmérések szerint ismer valakit, aki illegálisan tartózkodik az Egyesült Államokban, de az ötlet, hogy több tíz- vagy százezer családot megmentsenek a szétszakítottságtól, nem mindenkinek tetszik. Obama a végrehajtói hatalmával élve, elnöki rendeletek formájában lépteti hatályba a reformot, egy évvel és két hónappal azután, hogy az elnök demokratáival szemben álló republikánusok a képviselőházban elkaszálták az ugyanerről szóló kétpárti törvényjavaslatot, ráadásul azután, hogy erre a  törvényjavaslatra a szenátus már rábólintott.

A republikánusok most azt állítják, hogy Obama visszaél a hatalmával, és nyíltan meg is fenyegették az elnököt. A texasi John Cornyn szenátor szerint amit Obama csinál, az alkotmányellenes, törvényen kívüli dolog, Mitch McConnell, a leendő republikánus szenátusi többség vezetője pedig csütörtökön úgy nyilatkozott, pártja bosszút áll, ha az elnök a republikánus fejek felett átnyúlva saját hatáskörben akarná elintézni a bevándorlás ügyét. „A kongresszus lépni fog” – ígérte McConnell, azt azonban nem árulva el, hogy a republikánusok mire készülnek. A november 4-i félidős választások óta a republikánusoknak a kongresszusnak mind a két házában, a képviselőházban és a szenátusban is többségük van. Ennek tudatában többen is jelezték, hogy ha kell, bíróságon támadják meg a bevándorlási reformot. John Boehner, a képviselőház elnöke hangsúlyozta, hogy az amerikai demokrácia nem így működik, és Obama, bár korábban azt mondta, hogy „nem király és nem császár”, mégis úgy viselkedik, mintha az lenne.

Papír nélküli bevándorlók hallgatják Obama beszédét. Rengeteg család sorsa a tét
Papír nélküli bevándorlók hallgatják az elnök beszédét. Rengeteg család sorsa a tét
Deanna Dent / Reuters

Obama a beszédében ezeket a fenyegetéseket azzal rázta le, hogy voltaképpen semmit nem csinál, amit bármelyik demokrata vagy republikánus elnök ne tett volna meg előtte az elmúlt ötven évben: „Azoknak, akik megkérdezik, mit csinálok ott, ahol a kongresszus elmulasztott cselekedni, egyetlen válaszom van: Fogadjátok el a törvényt.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.