Obama-Medvegyev szeptember 23-án New Yorkban

Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök szeptember 23-ra kitűzött New York-i találkozójától Moszkvában azt várják, hogy alátámasztja a felek törekvését a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új szerződés kidolgozására – mondta kedden Natalja Tyimakova, az orosz elnök sajtótitkára.

Tyimakova ezzel megerősítette a találkozó hírét, amelyet előzőleg a nap folyamán Szergej Lavrov külügyminiszter  jelentett be.

"Reméljük, hogy az elnököknek a találkozón demonstrált szándéka  elősegíti majd a még meglévő, vitás kérdések rendezését, ha ez nem  történne meg a találkozóig vagy annak keretében" - mondta Tyimakova. Hozzátette, hogy egyelőre még sok a vitás kérdés.

Elmondta: Medvegyev szeptember 23-24-én látogat Amerikába, ahol  New Yorkban az ENSZ közgyűlés plenáris ülésén, majd Pitsburgh-ban a  G20 csúcsértekezletén vesz részt, előzőleg szeptember 22-én pedig  Svájcba látogat.

A hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről  szóló START-I szerződést 1991-ben írták alá - öt hónappal a  Szovjetunió felbomlása előtt -, és idén év végén jár le. Az egyebek  mellett a felek nukleáris robbanótölteteinek számát korlátozó  szerződés alapján az akkor létező nukleáris arzenál túlnyomó részét megsemmisítették, illetve kivonták a hadrendből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.