Obama titokban írt levelet Iránnak

Az amerikai elnök október közepén titokban írt levelet Ali Hamenei ajatollah legfelsőbb iráni vezetőnek. Barack Obama szerint Iránnak és az Egyesült Államoknak közös érdeke, hogy az Iszlám Állam ellen felvegyék a harcot, és megállítsák az iszlamista szervezet hódításait Irakban és Szíriában.
Obama a levélben igazolni igyekezett az amerikai vezetésű nemzetközi koalíciónak az IS elleni fellépését, célzott arra, hogy Teheránnak meg kellene kötnie a nyugati hatalmakkal az iráni atomprogram körüli viták lezárását célzó megállapodást. A Híradó beszámol róla, hogy az elnök éppen előző nap jelentette be, hogy az Egyesült Államok átnyújtotta Teheránnak egy ilyen megállapodás tervezetét. A felek november 24-éig adtak határidőt maguknak arra, hogy befejezzék a megállapodásról szóló tárgyalásokat.

Az amerikai elnök szerint a nemzetközi koalíció együttműködése Iránnal az IS elleni harcban főleg attól függ, hogy sikerül-e megkötni az átfogó nukleáris megállapodást. A levélből kiderül, hogy Obama fontos tényezőnek tekinti Iránt a dzsihadisták visszaszorításában mind katonai, mind diplomáciai téren.

Obama a levéllel szerette volna megnyugtatni Iránt legjelentősebb szövetségese, Bassár el-Aszad szíriai elnök jövője felől – közölte az egyik meg nem nevezett, a levél tartalmát ismerő tisztségviselő.

Obamának ez már legalább a negyedik levele volt a legfelsőbb iráni vezetőhöz azóta, hogy 2009-ben hivatalba lépett, és mindegyikben hangsúlyozta, hogy Washington párbeszédet akar az Iszlám Köztársaság kormányával. Az elnök azért Hameneinek írta a leveleket, mert úgy gondolja, hogy övé a végső szó, amikor Teherán dönt lépéseiről. Hamenei szeszélyes diplomáciai partnernek bizonyult, amerikai tisztségviselők szerint közvetlenül soha nem válaszolt a levelek tartalmára.

A mostani levélről beszélő tisztségviselők elmondták, hogy az Iránnal szembeni amerikai diplomácia kényessége miatt Washington nem értesítette róla közel-keleti szövetségeseit, köztük Izraelt, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket. Az utóbbi hetekben ezeknek az országoknak a vezetői aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Washington esetleg jelentősen enyhíteni akarja követeléseit Teheránnal szemben a nukleáris tárgyalásokon, és ezáltal lehetővé válna, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert. Egyes arab országok attól is tartanak, hogy az Egyesült Államok közeledése Iránhoz az ő biztonságuk és gazdasági érdekeik kárára fog történni. Szóvá is tették, hogy az amerikai–iráni kapcsolattartás titkossága bizonytalanságban tartja őket.

A Fehér Ház szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni a levél tartalmáról, mondván, hogy "magántermészetű", de megerősítette azt az ismert washingtoni álláspontot, hogy az Egyesült Államok katonailag nem működik együtt Iránnal az IS elleni harcban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.