Obama kiállt a hongkongi demokráciáért

Az Egyesült Államok megkülönböztetett figyelemmel kíséri a hongkongi eseményeket – közölte az amerikai elnök Vang Ji kínai külügyminiszterrel, egyúttal kifejezte abbéli reményét, hogy Peking békés úton oldja meg a tüntetők és hatóságok közötti nézeteltéréseket – közölte szerdán a Fehér Ház.
Barack Obama kijelentette, hogy várakozással tekint a november 10-12. között esedékes kínai látogatására.

Az Egyesült Államok következetesen támogatja a nyílt rendszert – amely elengedhetetlen Hongkong stabilitásához és jólétéhez –, az általános választójogot és a hongkongi nép törekvéseit – olvasható a közleményben.

Carlos Barria / Reuters

Vangot hivatalosan Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó fogadta a Fehér Házban, Obama később csatlakozott hozzájuk, és hangsúlyozta a stabil és konstruktív amerikai-kínai kapcsolatok iránti elkötelezettségét, ezen belül az együttműködés erősítését az olyan területeken, mint a klímaváltozás, az ebolajárvány és a terrorizmus, különösen az Iszlám Állam elleni küzdelem.

Rice a közlemény szerint azt hangsúlyozta a kínai diplomácia vezetőjének, hogy az Egyesült Államok regionális és globális kérdésekben is érdekelt a szorosabb kétoldalú együttműködésben, egyebek között az afganisztáni és a közel-keleti helyzetet, a globális egészségügyi biztonságot és az észak-koreai nukleáris program jelentette fenyegetést illetően.

A nemzetbiztonsági tanácsadó hangsúlyozta: Obama elnök novemberi pekingi látogatása alkalmat nyújt arra, hogy elmélyült tárgyalásokat folytassanak az amerikai-kínai kapcsolatok lehetőségeiről.

Mindeközben Kínában...

Szerdán is folytatódtak a Hongkongban több hete zajló tüntetések. A Kínai Népköztársaság megalakulásának 65. évfordulóján összegyűlt tömeg Leung Csun-jing hivatala előtt ült le, ezzel kifejezve elégedetlenségét a különleges igazgatási terület kormányzójának munkájával, és Peking központi irányításával.

A CNN beszámolója szerint több tüntető arról beszélt szerdán, hogy újra elfoglalják a hongkongi kormányzati épületet. A demokráciáért tüntetők vezetője szerint ez drasztikus lépés, de csak ezzel tudnák felhívni a hatalom figyelmét, hogy változásokra van szükség.

A hétvégén elfogott főszervező, az azóta kiszabadult Joshua Wong szerint még mindig nem kaptak normális, elfogadható válaszokat a kormányzattól. A tüntetők egyébként nyitottak lennének a párbeszédre a kínai kormányzattal, de nem Leung Csung-jing vezetővel – mondta Lester Shum szerdán. A tüntetések egyik főszervezője csütörtök estig követeli a kormányzó lemondását. Ha ez nem történik meg, a demonstrálók kormányépületeket fognak elfoglalni – közölte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.