Obama ingyenes főiskolákat ígér

Kilencmillió diákot érintene az amerikai elnök terve: Obama ingyenessé tenné a kétéves, szakmát adó főiskolákat. Ehhez már „csak” évi 15 milliárd dollárt kellene találni.

A huszonegyedik századi tudásalapú társadalomban már nem elég a középiskolai végzettség. Tömegessé kell tenni a felsőfokú tanulmányokat is, hogy az Egyesült Államok helyt tudjon állni a globális versenyben – ez a háttere Barack Obama javaslatának, aki ingyenessé tenné a kétéves, a diákoknak szakmát adó állami főiskolákat.

Barack Obama a Prince George’s Community College-ban mond beszédet
Barack Obama a Prince George’s Community College-ban mond beszédet
Kevin Lamarque / Reuters

Az amerikai elnök Tennessee államban jelentette be pénteken: a szövetségi kormány támogatná, hogy azok a diákok, akik elérnek egy bizonyos (nem túl magas) tanulmányi átlagot, és stabilan haladnak előre a diploma felé, ingyen tanulhassanak. A terv kilencmillió diákot érint.

A kétéves állami főiskolák (community college) többsége szakmát ad, olyan területeken, amelyekre az adott városnak szüksége van. Többek között nővéreket, számítógépszerelőket, tűzoltókat vagy rendőröket képeznek. Az itt eltöltött két évet sok egyetem beszámítja a tanulmányokba, így akik itt végeznek, két év továbbtanulással BA-szintű diplomát szerezhetnek. A felnőttképzésben is jelentős szerepük van. Az egyre drágább amerikai oktatási rendszerben ezek a főiskolák nyújtják a legolcsóbb lehetőséget a tanulásra, csakhogy sokan még ezt sem engedhetik meg maguknak.

Obama számos bejelentésre készül még a január 20-i évértékelő beszéd előtt, ennek része a fenti javaslat is. Így próbálja átvenni a kezdeményezést a republikánus párttól, amely immár a kongresszus mindkét házában többségben van. A demokrata elnök és a republikánus törvényhozás sok kérdésben egymásnak feszül majd a következő két évben. Obama a történelmi hagyatékát építi, a republikánusok pedig azt igyekeznek bizonyítani a választóknak: érdemesek arra, hogy ismét a kezükbe kerüljön a Fehér Ház.

A politikai megosztottság miatt a sajtó és az elemzők szerint az ingyenes főiskolák terve is könnyen elbukhat. A The New York Times számításai szerint a javaslat évi 15 milliárd dollárba kerülne, amire a republikánus honatyák feltehetően nem fognak rábólintani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.