A „Kisfiú” vérengzésének helyszínére látogatott az amerikai külügyminiszter

John Kerry az első amerikai külügyminiszter, aki Hirosimába látogatott. A Japán déli részén fekvő városban 140 ezer ember vesztette életét, amikor az Egyesült Államok 1945-ben atombombát dobott le.

Az amerikai külügyminiszter történelmi útja során hétfőn megkoszorúzta a világháborús atombomba-támadásnak emléket állító emlékművet, s ellátogatott a Hirosimai Múzeumba is.

John Kerry a vendégkönyvben figyelmeztetett, hogy „kötelességünk megszüntetni a nukleáris fegyverek jelentette kockázatot, s ismét minden erőnkkel azon kell lenni, hogy elkerüljük a háborút”.

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy útja nem a múltról, hanem a jövőről szól, ugyanakkor elismerte, hogy felül kell vizsgálni a múltat, és le kell róni a tiszteletet azok előtt, akik életüket vesztették a bombázásban.

John Kerry amerikai külügyminiszter többek között japán kollégájával, Fumio Kishidával és Philip Hammond brit külügyminiszterrel koszorút helyezett el a hirosimai emlékparkban.
Reuters

Kerry a G7-országok külügyi vezetőivel érkezett a történelmi helyszínre, ugyanis épp tárgyalásokat folytatnak a városban. Ennek ellenére óriási jelentőségű, hogy az amerikai külügyminiszter tiszteletét tette az emlékműnél és a múzeumban. Nancy Pelosi egykori kongresszusi elnök ugyan 2008-ban járt Hirosimában, de az amerikai diplomaták kerülték a kínos látogatást.

Az Egyesült Államokban sokan úgy gondolják, hogy a bombázás szükséges volt ahhoz, hogy befejeződjön a háború, s nem akarják, hogy úgy tűnjön, a vezetőik elnézést kérnek a történtekért – olvasható a BBC elemzésében.

Egyes hírek szerint nem kizárt, hogy a G7-csúcs miatt szintén Japánban tartózkodó Barack Obama amerikai elnök is ellátogathat Hirosimába.

140 ezer emberrel végzett a Kisfiú

1945. augusztus 6-án, 8:10-kor az amerikai B-29-es bombázó, az Enola Gay ledobta a „Little Boy” („Kisfiú”) névre keresztelt atombombát Hirosimára, amely 600 méterrel a föld felett robbant fel. Mintegy 70 ezer ember azonnal életét vesztette. Az év végére már 140 ezer körül volt a halálos áldozatok száma, akik a súlyos sérülésekbe és a radioaktív sugárzásba haltak bele. Nagaszakira augusztus 9-én dobtak bombát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.