Obama kiállt Ukrajna területi sérthetetlensége mellett

Barack Obama amerikai elnök megerősítette orosz partnerének, Vlagyimir Putyinnak, hogy az Egyesült Államok támogatja Ukrajna szuverenitását és területi sérthetetlenségét – közölte kedden a Fehér Ház.

A washingtoni elnöki hivatal szerint Obama a szerdai minszki csúcstalálkozó előestéjén telefonon hívta fel Putyint, és felrótta a kelet-ukrajnai erőszakcselekmények fokozódását és az ottani szakadárok támogatását.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a harcok egyre nagyobb emberveszteséggel járnak. Felszólította Putyint, hogy - mint fogalmazott - ragadja meg azt a lehetőséget, amelyet a békés rendezésről tervezett szerdai minszki (orosz-francia-német-ukrán) csúcstalálkozó biztosít a számára.

Egyúttal arra figyelmeztette az orosz vezetőt, hogy Oroszország számára növekvő költségekkel fog járni, ha folytatja agresszív lépéseit Ukrajnában, beleértve azt, hogy a szakadárok támogatására "fegyvert, csapatokat és pénzt" küld a szomszédos országba.

A nap folyamán Obama Petro Porosenko ukrán elnökkel is beszélt telefonon, akivel egyetért abban, hogy Oroszországnak be kell tartania a szeptemberi minszki egyezménybe foglalt vállalásait, és hogy ennek az egyezménynek alapjául kell szolgálnia az ukrajnai válság tárgyalásos rendezésének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.