Obama és Bush is részt vesz a meggyilkolt rendőrök gyászszertartásán

Emlékező szertartás kezdődött a texasi Dallasban a múlt héten meggyilkolt öt rendőr emlékére.
A szertartáson részt vesz Barack Obama elnök és felesége, valamint George W. Bush volt elnök, Joe Biden alelnök, Mike Rawlings dallasi polgármester, texasi képviselők és szenátorok, valamint az amerikai, elsősorban is a texasi közélet személyiségei. Balesete miatt nincs jelen a texasi kormányzó.

A megemlékezésen, mások mellett, beszédet mondott Obama elnök és George W. Bush is, aki egyébként Dallas egyik előkelő elővárosában él a családjával.

George W. Bush, Michelle Obama, Barack Obama és Mike Rawlings
George W. Bush, Michelle Obama, Barack Obama és Mike Rawlings
Kevin Lamarque / Reuters

Az elnöki különgépen csatlakozott a Dallasba induló Barack Obamához a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetője, Nancy Pelosi, valamint a texasi Ted Cruz republikánus szenátor, volt elnökjelölt-aspiráns is. "Amikor az ország ilyen megosztottnak érzi magát, nagyon fontos, hogy vezetői átlépjenek a párthatárokon, és jelentős nézetkülönbségeik ellenére is határozottan kifejezzék közös vágyunkat az ország egyesítésére" - nyilatkozta amerikai újságíróknak Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője. Earnest azt is elmondta, hogy Obama elnök késő éjszakáig dolgozott a Dallasban elmondandó beszédén, sőt, másokkal is konzultált róla.

Dallasba érkezése után Obama elnök telefonon felhívta a múlt héten Louisianában és Minnesotában rendőri erőszak áldozatává vált két férfi családtagjait, hogy együttérzését fejezze ki nekik.

Obama: Amerika nem olyan megosztott, mint látszik

Barack Obama elnök negyvenperces beszédet tartott, amelyben arra biztatta honfitársait, hogy ne adják át magukat a kétségbeesésnek, amely a dallasi tragédia után erőt vett az országon.

"Azért vagyok itt, hogy tanúsítsam, Amerika nem olyan megosztott, mint látszik, tudom, mert ismerem Amerikát, tudom, milyen hosszú utat tettünk meg, s tudom, most is túljutunk a nehézségeken" - fogalmazott beszédében Oabma elnök. Az elnök hosszasan beszélt az országot megosztó feszültségekről, amelynek okai, mint mondta, nem újkeletűek.

Obama beszéde előtt szintén nagy hatású, helyenként érzelmes beszédet mondott George W. Bush volt elnök, majd szinte irodalmi stílusban szólt a dallasi rendőrfőnök, David Brown is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.