Obama elment tüzet oltani Szaúd-Arábiába

Európai útja – a hágai atombiztonsági és G7-csúcs, illetve a Ferenc pápával és Matteo Renzivel olasz miniszterelnökkel tartott találkozó – után pénteken Rijádba érkezett. Az amerikai elnöknek 2009 óta ez az első vizitje Szaúd-Arábiában, ahol most az Abdullah királlyal tárgyalt az uralkodó egyik sivatagi birtokán.
A királyt a találkozóra több szaúdi herceg is elkísérte, az amerikai küldöttségben pedig ott volt John Kerry külügyminiszter és Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó is. Fehér házi források szerint a megbeszélésen az öböl menti biztonság kérdéseit, Szíriát, Iránt, Egyiptomot és a közel-keleti béke ügyét érintették.

A szunnita Szaúd-Arábia több segítséget – többek között fegyvereket – vár Washingtontól, amelyet a felkelőt kapnának a Szíriában három éve zajló polgárháborúban. (Szaúd-Arábia regionális riválisa, Irán Basár el-Aszad elnök szír elnök rezsimjét támogatja pénzzel és fegyverekkel is.) A köztük lévő szélsőséges iszlamisták miatt az Egyesült Államok húzódozik attól, hogy amerikai fegyvert adjon a szír felkelők kezébe, ami miatt Rijád és Washington viszonya feszültté vált az utóbbi időkben. Ben Rhodes amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint a koordináció csak mostanság javult Szíria kérdésében a két ország között. A szaúdiak emellett biztosítékokat várnak az amerikaiaktól Irán atomprogramjával kapcsolatban is.

Szaúd-Arábia a legnagyobb olajexportőr a világon. Bár az Egyesült Államoknak kevesebbet szállít a fekete aranyból, mint korábban, elsőrendű amerikai érdek, hogy a szaúdi olajexport volumene megmaradjon – és az is, hogy Rijád együttműködjön a nemzetközi terrorizmus elleni harcban – emlékeztet a Reuters.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.