Obama elítélte a palesztin erőszakhullámot, és békét sürget

„Egészen egyértelmű szeretnék lenni azzal kapcsolatban, hogy elítéljük az izraeli civilek elleni palesztin erőszakcselekményeket, és még egyszer hangsúlyozom, úgy vélem, Izraelnek nem csak joga, de kötelessége megvédeni magát” - mondta Barack Obama amerikai elnök, aki hétfőn a Fehér Házban fogadta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.

Obama a megbeszélés előtt azt is szóvá tette, szeretné megtudni, hogy az izraeli kormányfő miként kívánja csökkenteni az izraeliek és a palesztinok közötti feszültséget.

A hétfői volt az iráni atomegyezmény után az első amerikai-izraeli találkozó. A megbeszélés előtt az izraeli miniszterelnök hangsúlyozta, nem adta fel a közel-keleti béke reményét, és a két állam létére épülő megoldás melletti elkötelezettségéről is beszélt.

A BBC azt írja, Obama és az izraeli kormányfő a szíriai helyzetről és az iráni atomegyezményről is egyeztetett. A brit közszolgálati csatorna  emlékeztet,  az Egyesült Államok meglepetéssel fogadta Netanjahu új médiatanácsadójának provokatív megnyilvánulásait. Facebook-oldalán Ran Barac antiszemitizmussal vádolta meg Obamát, és azt állította, hogy John Kerry külügyminiszter szellemi képességei egy 12 éves gyermekével egyenlők. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője nyugtalanítónak és sértőnek nevezte a bejygezéseket. Barac nem kísérte el az izraeli miniszterelnököt az amerikai útra.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.