Obama egyre idegesebb, majd pont Putyin fogja lenyugtatni

Nem hozott áttörést a szíriai konfliktus rendezésében Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök várva várt hétfői találkozója. Bár az amerikaiak „konstruktívnak” nevezték a tárgyalást – amelyre a G20-országcsoport csúcsértekezletének szünetében került sor a kelet-kínai Hangcsouban – a sajtónak eljuttatott közleményekből érezni lehet, hogy Washingtonnak fogy a türelme.

Putyin és Obama Hangcsouban. Szíriáról sincs egyezség
Putyin és Obama Hangcsouban. Szíriáról sincs egyezség
Dmitrij Astakhov / Reuters

– Ha elképzelhető a megegyezés, a humanitárius helyzet miatt szeretnénk mihamarabb nyélbe ütni (…) Ha azonban nem tudunk olyan megállapodást kötni, amilyet szeretnénk, nem fogunk tovább próbálkozni – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek egy amerikai kormányzati forrás, megerősítve, hogy az amerikai és az orosz külügyminiszter folytatja a tárgyalásokat.

Moszkva Washingtonnal ellentétben igyekezett nyugtatni a kedélyeket, s hangsúlyozta, semmi sincs veszve. – Nincs szükség olyan drámai nyilatkozatokra, mint amelyek egyes amerikai külügyi forrásoktól származnak – idézett egy orosz forrást az Interfax hírügynökség. Putyin később azt mondta, az amerikai–orosz megállapodás napok kérdése. A kelet-ukrajnai konfliktus kapcsán Obama világossá tette, amíg nem ültetik át a gyakorlatba a tavaly februári minszki tűzszüneti megállapodásban foglaltakat, addig nem függesztik fel az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat.

A világ vezetői körében most debütáló Theresa May brit kormányfő indiai és ausztrál kollégájával is megegyezett arról, hogy a Brexit ellenére London törekedni fog a szoros kereskedelmi kapcsolat fenntartására. May némileg eloszlatta az uniós bevándorlást övező kételyeket is, és leszögezte: ellenzi az ausztrál típusú pontrendszert. Azt nem tagadta, hogy szigorítanak a bevándorlás feltételein, ám a foglalkozás, a végzettség és egyéb tényezők szerinti pontrendszer nincs napirenden.

Nemzetközi összefogás az adóelkerülés ellen

Az adóelkerülés volt a G20-csúcs egyik kulcstémája. Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter közölte: a G20-országok vezetői egyetértettek abban, hogy az agresszív adóelkerülés elleni BEPS-akcióterv működik. Barack Obama szerint az adóelkerülés elleni harc részeként „több intézkedést” hoztak az Egyesült Államokban. Arról nem beszélt, hogy az Apple akár 13 milliárd euró megfizetésére kényszerülhet, mert – az Európai Bizottság döntése értelmében – tiltott állami támogatásnak minősülnek az adókedvezmények, amelyeket Írország nyújtott az amerikai cégnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.