Obama üvegkalitka mögött parádézott

Barack Obama személyében először vett részt amerikai elnök az indiai Köztársaság Napi parádén. 

Az Egyesült Államok elnöke látogatása második napján vett részt a Köztársaság napi rendezvényen, amit egy golyóálló üvegfal mögül, Narendra Modi kormányfő oldalán nézett végig. „Ez a nap a hazafiságról szól, és az, hogy olyan vendégünk van, mint Obama, csak különlegesebbé teszi ezt a napot" – nyilatkozta a BBC-nek egy diák a helyszínen.

Obama programja igen sűrű lesz hétfőn, az indiai alkotmány 1950-es elfogadása emlékére tartott ünnepség után az ellenzéki Kongresszus párt vezetőivel találkozik majd, később pedig egy pénzügyi csúcson is beszédet mond.

Obama vasárnap érkezett háromnapos látogatásra Indiába, és máris egy fontos, kétoldalú atomenergia-ipari együttműködésről szóló megállapodással kezdte a körutat. India és az Egyesült Államok hat éve kötött megállapodást a nukleáris energia békés célú hasznosításáról, de az egyezmény alkalmazása különféle nézeteltérések miatt eddig nem történt meg.

Újdelhi azt kifogásolta, hogy az Egyesült Államok ragaszkodott az Indiának eladott nukleáris fűtőanyag nyomon követéséhez, míg az amerikai cégek azért tartózkodtak eddig az indiai befektetésektől, mert a dél-ázsiai ország törvényei szerint egy atomerőmű-baleset esetén súlyos felelősség terhelte volna a gyártókat. Azt a két vezető nem közölte, hogy pontosan milyen megoldást találtak a nézeteltérésekre, de azt elmondták, hogy ennek életbe lépéséhez nem lesz szükség további törvényhozási aktusra egyik országban sem – írja az MTI.

Narendra Modi tegnap úgy nyilatkozott, hogy a vasárnapi megállapodással az együttműködés új szintjére léptek. Az indiai miniszterelnök egyébként meglepő módon egy nagy öleléssel üdvözölte a repülőtéren Obamát, az első amerikai elnököt, aki hivatali ideje alatt kétszer is ellátogatott Indiába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.