Obama beolvasott Dudának

A lengyel államfő kerülte a témát, az amerikai elnök viszont udvariasan, de határozottan közölte: helyteleníti azt, ami a kelet-közép-európai országban zajlik. Miután Andrzej Duda és Barack Obama négyszemközt találkozott, közös sajtóértekezletükön a vendéglátó politikus csak azt mondta, hogy egyebek között a Brexitről és a migrációs válságról tárgyaltak.

A washingtoni vendég viszont nem kertelt. Az USA-t nyugtalanítja a lengyel alkotmánybíróság körüli huzavona és bénultság – jelentette ki. Hangoztatta: demokrácia nem csupán az alkotmányba írt szavaktól vagy a választásokon zajló szavazástól létezik, hanem azon intézményektől is, amelyektől ez a mindennapokban függ. Márpedig ezek az értékek fontosak az Egyesült Államoknak. – Tiszteljük a lengyel szuverenitást, tudjuk, hogy a parlament foglalkozik az alkotmánybírósági törvénnyel, de számunkra a jogállamiság, a független bírói hatalom és a szabad sajtó azok az értékek, amelyeken szövetségünk és a NATO is alapul – mondta Obama.

Az amerikai kormányzat az elmúlt hónapokban többször kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a lengyel jobboldali-nacionalista kormánypárt egészpályás letámadással bekebelezte és pártmédiává alakította át a közszolgálati rádiót és televíziót, ellehetetlenítette az alkotmánybíróságot, s az igazságszolgáltatást is a befolyása alá akarja helyezni. Duda előzőleg a Rzeczpospolitának adott interjújában azt mondta, ha Obama az alkotmánybíróságról kérdezné, akkor azt válaszolja neki, hogy szavazással kapott többséget a parlamentben a Jog és Igazságosság párt (PiS), s ő is így került az államfői posztra, a többség szuverén módon él a felhatalmazással.

Andrzej Rzeplinski, az alkotmánybíróság elnöke egy rádióinterjúban kijelentette: nagyon sajnálja, hogy Obama kénytelen volt azt mondani, amit mondott. De az amerikai elnök nem tehetett másként

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.