Obama: Az erőszakra nincs mentség

A baltimore-i zavargások azt mutatják, hogy a rendőrségnek meg kell erősítenie az iránta való bizalmat a fekete közösségekben - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök szerdán az Egyesült Államok-szerte több rádió által sugárzott The Steve Harvey Morning Showban.

Az elnök együttérzését fejezte ki a zavargásokban megsérült rendőröknek. Megismételte, hogy az effajta erőszakra nincs mentség és kijelentette, hogy a baltimore-i rendőrség kellő önmegtartóztatást tanúsított.

Ugyanakkor felszólította a rendőrparancsnokságokat, hogy vonják felelősségre a testületnél szolgálókat, ha azok jogsértést követnek el. Barack Obama elmondta, hogy Loretta Lynch új igazságügyi miniszter kapcsolatba lépett amerikai városok polgármestereivel és közölte velük, milyen források állnak rendelkezésre a rendőrök átképzésére és testkamerával való felszerelésére.

Az elnök rámutatott, hogy a rendőrök átképzése önmagában nem elegendő az olyan társadalmi kérdések kezelése nélkül, mint az oktatásügy, a kábítószer-fogyasztás és a foglakoztatás.

Baltimore-ban a rendkívüli állapot hétfői és a kijárási tilalom kedd éjszakai bevezetése után szerdára virradóra viszonylagos nyugalom volt. A rendőrség éjszakai tájékoztatása szerint hét embert vettek őrizetbe a tilalom megsértése miatt, további kettőt fosztogatásért, egyet pedig rendbontás miatt.

Baltimore-ban fosztogatással és gyújtogatással súlyosbított erőszakos tüntetések robbantak ki hétfőn, miután eltemettek egy afroamerikai fiatalembert, Freddie Grayt, aki belehalt a rendőri őrizetben elszenvedett súlyos gerincsérülésébe. A hivatalos halottkémi jelentést pénteken hozzák majd nyilvánosságra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.