Obama aláírta a költségvetési törvényt

Aláírta hétfőn Barack Obama amerikai elnök a kongresszus által a múlt héten jóváhagyott, két évre szóló - vagyis a 2016-os elnök- és kongresszusi választás időszakát is felölelő - költségvetési kerettörvényt.
Az elnök szükséges és felelősségteljes kétpárti lépésnek, az amerikaiaknak szóló "karácsonyi ajándéknak" nevezte a 2017 végéig szóló büdzsének a törvényhozás általi elfogadását. Ezt ugyanis a kongresszusban éles, a szövetségi kormány ismételt részleges megbénulásával fenyegető viták előzték meg.

Obama rámutatott, hogy a költségvetés megszabadította az Egyesült Államokat a kormány működésének lefagyasztásával fenyegetőzés és az utolsó percben megkötött alkuk ciklusától.
Az államdósság-limit emelésének - és a technikai csőd elkerülésének - határideje kedden járt volna le. Az adósságplafont 2017 márciusáig emelték meg. A részletes költségvetést a kongresszus két háza két szakbizottságának december 11-ig kell kidolgoznia.

A 2016-os és a 2017-es évre szóló kompromisszumos költségvetés módosít a kiadások korlátain, összesen 40-40 milliárd dollárral növelve meg katonai és belföldi célokra fordítható tételeket. A büdzsé, egyenlő arányban elosztva, évi 16 milliárddal emeli meg a védelmi és a diplomáciai tárca háborús keretét, valamint elhárítja a társadalombiztosítás fogyatékosság vagyonkezelői alapjának kimerülésének veszélyét -, néhány területen viszont megszorításokat is bevezet.
Ez az utolsó amerikai költségvetés amelynek tető alá hozása a szövetségi képviselőházban John Boehner leköszönt republikánus házelnöknek köszönhető, amelyet Barack Obama szentesített a kézjegyével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.