Obama aláírja az orosz szankciók bővítését

A kijevi kormánynak nyújtandó katonai támogatás nem segíti az ukrajnai válság rendezését - reagált a hírre az orosz külügyminiszter-helyettes.
A Fehér Ház kedden bejelentette, Barack Obama elnök a hét végéig aláírja az amerikai kongresszus által a napokban elfogadott törvényt, amely újabb gazdasági szankciókat vezet be Oroszország ellen, és növeli az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást - írja a Híradó.

Szergej Rjabkov a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint azt mondta, az utóbbi hetekben aggasztó irányt vett az Ukrajna "halálos fegyverekkel" való ellátásáról szóló vita. Úgy fogalmazott, nem lenne szabad, hogy azok, akik a válság megoldását keresik, fegyvereket adjanak, amelyeket aztán "a Donbassz orosz ajkú lakosainak megölésére fognak használni", és inkább nyomást kellene gyakorolniuk Kijevre, hogy párbeszédet folytassanak a felkelőkkel.

Az orosz álláspont szerint az ukrán kormánynak tárgyalnia kell a lázadókkal, és alkotmányreformot kell végrehajtania, hogy a Donyec-medence nagyobb önállóságot élvezzen Ukrajnán belül.

A kijevi vezetés azzal vádolja Oroszországot, hogy ő fűti - és segíti katonákkal és fegyverekkel - az oroszbarát szakadárokat, de Moszkva tagadja ezt.

Az amerikai kongresszus által múlt pénteken elfogadott törvény az Oroszország elleni eddigi szankciókat kiterjesztené az orosz hadiipari szektorra és a Gazprom gázipari nagyvállalatra is, ha az korlátozná az Ukrajnába vagy a NATO-tagállamokba irányuló gázexportot. Emellett a törvény lehetővé tenné az Ukrajnának nyújtott katonai segítség növelését. Lehetőség nyílna egyebek között páncéltörő lőszerek, felderítő drónok és kommunikációs eszközök Ukrajnának történő szállítására is. Erre a célra 350 millió dollárt különítenének el a következő két évben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.