Obama egyedül is lecsap az IS-re

Az amerikai elnök kedden elmondta, hogy a kongresszus jóváhagyása nélkül is kiszélesítheti az Iszlám Állam (IS) elleni katonai akciót Irakban és Szíriában.
A bejelentésre azt követően került sor, hogy az elnök kedden találkozott a kongresszus vezetőivel, akiket tájékoztatott a kormány IS elleni stratégiájáról. A Fehér Ház szóvivője ugyan „eredményesnek" nevezte a találkozót, és hangsúlyozta, hogy az elnök szívesen veszi a kongresszus támogatását, tanácsadói szerint azonban nem kéri ismételt jóváhagyását a katonai akcióhoz – írja a BBC.

„Az elnök tájékoztatott, hogy minden hatalma megvan ahhoz, hogy szerda este bejelentett tervek szerint szembeszálljon az IS-sel" – nyilatkozta a Fehér Ház. Egyelőre csak találgatások vannak arra vonatkozóan, hogy részleteiben hogyan is néz majd ki a stratégia – vélhetően szó lesz benne a szíriai légi csapásokról, amihez az elnök tavaly nem kapott zöld utat –, Obama hétfői bejelentése, mely szerint kormánya három fázisban készül az Irak és Szíria területén kalifátust kikiáltó IS visszaszorítására, támpontul szolgálhat.

Az elsőben Észak-és Nyugat-Irakban szorítják vissza a szunnita szélsőségeseket, a másodikban felfegyverzik az iraki hadsereg katonáit, illetve a kurd harcosokat, és esetlegesen a szunnita törzseket is – a szíriai ellenzék felfegyverzéséhez Obamában kongresszusi jóváhagyásra volna szüksége –, az utolsóban pedig felszámolják az IS szíriai állásait.

Egy friss felmérés szerint az amerikaiak is támogatják az IS elleni akciót, ugyanis a Washington Post és az ABC közös közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a lakosság döntő többsége szerint az Iszlám Állam komoly veszélyt jelent az Egyesült Államokra nézve.

Bagdadban az amerikai külügyminiszter

John Kerry amerikai külügyminiszter váratlanul Bagdadba érkezett, hogy támogatásáról biztosítsa az új iraki kormányt az IS-sel szemben – írja az MTI. Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő tájékoztatása szerint Kerry továbbá sürgetni akarja a két napja beiktatott Haider al-Abadi síita kormányfőt, hogy mielőbb adjon több hatalmat az ország szunnita kisebbségének, máskülönben veszélybe kerülnek az IS legyőzésének reményei. Az amerikai diplomácia vezetője Abadin kívül az új bagdadi kormány más tisztségviselőivel is találkozik – mondta a szóvivő. Kerry nagyszabású közel-keleti körúton van, amelynek során igyekszik megszilárdítani egy több mint negyven országból álló koalíciót a terrort terjesztő Iszlám Állammal szemben.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.