Történelmi jelentőségű a klímamegállapodás, de nem ideális

Barack Obama amerikai elnök és Hszie Csen-hua kínai főtárgyaló is elismerték, hogy a szombaton este elfogadott klímamegállapodás korántsem tökéletes, azonban a világ vezető politikusainak többsége elégedett az egyezménnyel.

"Megmutattuk, hogy mi minden lehetséges, ha a világ összefog" - nyilatkozta Barack Obama amerikai elnök a párizsi klímamegállapodás után. Megjegyezte, hogy ugyan ez a szerződés nem tökéletes, ugyanakkor "az egyezmény azt jelenti, hogy kevesebb lesz a bolygónkat fenyegető széndioxid-kibocsátás, miközben több munkahelyet, gazdasági növekedést várhatunk az ehhez szükséges beruházásoktól" - idézi az elnököt a BBC.

A kínai főtárgyaló is elismerte, hogy a szombaton elfogadott megállapodás nem ideális, ám mint mondta, így is történelmi jelentőségű.

A világ legszegényebb országait képviselő csoport elnöke, Gaspar Martins szerint "a lehető legjobb döntés született, amit remélni lehet, nemcsak a legkevésbé fejlett államok, de a világ minden polgára számára".

David Cameron brit miniszterelnök Twitteren a következőt írta: "Egy hónappal ezelőtt Párizs az elmúlt évtized legtöbb halálos áldozatot követelő terrortámadásának áldozata volt Európában. Ma pedig a történelem egyik legpozitívabb globális eseményének adott helyszínt".

Nick Dearden, a Globális Igazságot Most nevű szervezet igazgatója azonban nem elégedett az eredménnyel. "Felháborító, hogy az aláírt megállapodást sikerként könyvelik el, miközben az  aláássa a világ legsérülékenyebb társadalmainak jogait és semmilyen konkrétumot nem tűz ki, amely biztosítja a jövő generációi számára a biztonságos és élhető környezetet" - nyilatkozta. Sokan hasonlóan érzetek, a Twitteren a #ParisAgreement hastaggel ellátott bejegyzéseikben sokan hangot adtak csalódottságuknak, volt, aki jegemesdve és pingvn jelmezt öltött, és bejegyzésében csak annyit írt: 'Mi vagyunk a természet, aki megvédi magát". 

Christine Lagarde IMF-vezérigazgató azt nyilatkozta, a kormányoknak most már a tettek mezejére kell lépniük, Francois Hollande francia köztársasági elnök is hangsúlyozta, hogy a megállapodás csak a kezdetét jelenti az éghajlatváltozás elleni küzdelem új szakaszának.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.