Itt a negyvennegyedik

Egy furcsa nevű csontos fiú - így írta le önmagát az akkor még ismeretlen Obama 2004-ben. Ma a szabad világ vezetője.

Bő egy évvel ezelőtt döbbent rá Amerika és a világ, hogy az Egyesült Államok 44. elnökének középső neve jó eséllyel lehet Hussein. A fagyos Iowában, egy 95 százalékban fehérek lakta államban Barack Obama megverte párton belüli riválisait: a hatalmas apparátussal és rengeteg pénzzel rendelkező Hillary Clintont, és a fehér férfiként az eddigi elnökök arcképcsarnokába leginkább passzoló John Edward ex-szenátort.

Obama hidegvérével és szervezettségével lepte meg mind demokrata, mind későbbi republikánus ellenfeleit. Miközben ők fennhangon szónoki képességeire és szerintük üres szólamaira panaszkodtak, csendben tudták, hogy nem ezért fognak alul maradni. Amerika még nem látott ennyire átgondolt, a legkisebb egységektől felépített szervezetet, innovatív adománygyűjtést és teljes önfegyelmet.

Az Obama-kampány nem változott az időkkel, a jelölt nem remegett meg, amikor a legnemtelenebb támadások érték. majdnem egy éve, a februári "szuperkedd" hozta meg az első áttörést: akkor vált sötét lóból igazi eslyessé, mikor Hillary Clintonnal egyedül maradt a demokrata jelölési küzdelemben. Fél év ölödöklő politikai harc után - mikor ráfogtak mindent, attól kezdve, hogy muzulmán, addig, hogy fehérgyűlölő, vagy éppen hogy kokainért cserébe fiatal fiúkkal hált - végül övé lett a jelölés.

A célegyenesben minden a gazdaságról szólt. John McCain, a republikánus ellenfél még megpróbálta kihangsúlyozni háborús tapasztalatait, és eleinte, a grúz-orosz konfliktus idején úgy tűnt, erre talán hallgat is Amerika - de aztán jött a szeptember, és összezuhant a Wall Street - ahhoz pedig a republikánus ex-vadászpilóta nem konyított sokat, ráadásul Bush öröksége gazdasági kérdésekben egyértelműen a demokraték felé terelte a választókat.  Ahogy estek a bankok részvényei a pincébe, úgy emelkedett Obama indexe.

November elején nem lehetett elvenni tőle a győzelmet. Az eufória hetekig tartott, de az év vége már azzal telt, hogy a problémákat listázzák a tengeren túl. Most mindenki csodát vár Obamától, valódi változást. Kedd még az ünnepé, de a mézesheteknek már január 21-én vége. Rengeteg a tennivaló Amerikában és a világban, a külpolitikában és a gazdaságban, az emberi jogok és a klímaváltozás területén.

Egy furcsa nevű csontos fiú - így írta le önmagát Barack Hussein Obama a demokrata párt 2004-es konvencióján, amelyen berobbant az amerikai köztudatba. Az apai oldalról kenyai származású politikus ma leteszi a hivatali esküt Washingtonban. Tiszteletére egy képgalériában mutatjuk be fiatalkorát és családját.

A GALÉRIA eléréséhez kattintson a jobboldali képre!

Obama: Változás, amelyben hiszünk
Obama: Változás, amelyben hiszünk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.