Obama a demokrácia mellett szállt síkra Tallinnban

A demokrácia, a szabad választások és a független bírói hatalom fontosságáról emlékezett meg Barack Obama amerikai elnök a walesi NATO-csúcs előtt tartott észtországi beszédében.
A tallinni közönséghez intézett beszédében az amerikai elnök felidézte a balti államok történelmét, a demokrácia felé vezető rögös útjukat, majd hangsúlyozta, hogy a demokratikus országok erősek, és állampolgárai nem félnek többek között a szabad választásoktól sem.

„Nem félünk a független bírói hatalomtól, mert senki nem áll a törvények felett. Nem félünk a szabad sajtótól, az élénk vitától vagy a civil társadalomtól, mert a vezetőknek elszámoltathatónak kell lenniük" – idézi az amerikai elnök szavait a The Wall Street Journal.

„Nem félünk attól, hogy a fiataljaink az interneten tanulnak és fedeznek fel dolgokat, illetve szervezkednek, mert tudjuk, hogy az országok akkor igazán sikeresek, ha hagyják, hogy állampolgáraik maguk gondolkodjanak" – mondta Obama, aki még nem járt Magyarországon (amerikai elnök utoljára George W. Bush személyében látogatott el Budapestre 2006-ban).

Az amerikai elnök ezt követően rátért a NATO szerepére, magasztalta a közösségen belüli összefogást, és a „szabad és békés" Európa vízióját.

„Ez a vízió most veszélybe került, mégpedig Oroszország ukrajnai agressziója miatt" – tért rá a tárgyra az elnök, aki nem késett az ítélettel: Moszkva „megsértette Ukrajna, egy független, szuverén európai állam területi integritását". Obama rámutatott, hogy fegyverekkel nem lehet csak úgy átrajzolni egy ország határait, és minden állam maga dönt a jövőjéről. A válság közelmúltbéli kiéleződése óta sokadszor elmondta, hogy az Egyesült Államok és a NATO is támogatja Ukrajnát.

Az orosz-ukrán konfliktus miatt a balti államokban érezhető aggodalomra reagálva Obama elmondta: nincs mitől tartaniuk, hiszen a NATO minden tagjáért kiáll.

„Ha egyikünket támadás éri, azzal mindannyiunkat megtámadnak" – mondta az amerikai elnök, aki már Walesben tanácskozik a NATO tagországok vezetőivel az ukrán, illetve a közel-keleti helyzetről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.