Megosztja hírszerzését az USA és Oroszország

Az Iszlám Állam elleni fellépés kényszere ideiglenesen háttérbe szoríthatja az ukrán válságban felszínre tört érdekellentéteket is. Amerika és Oroszország megállapodott arról, hogy hírszerzéseik megosztják egymással az Iszlám Államról szerzett információkat.
Az Egyesült Államok és Oroszország az ukrajnai helyzetet illető nézetkülönbségek ellenére szorosabban együtt fog működni a globális biztonsági kérdések megoldásában – közölte Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter kedden Párizsban tartott háromórás megbeszélése után.

"Egyetértünk abban, hogy (az Iszlám Államnak) nincs helye a 21. században. Mindketten elismerjük az (Iszlám Állam) elpusztításának és legyőzésének szükségességét" – fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

Kerry leszögezte, hogy a donyecki repülőtér körüli harcoknak véget kell vetni, az orosz csapatokat ki kell vonni Ukrajna területéről, és a túszokat szabadon kell engedi – írja a hirado.hu.

"Ezek a főbb feltételei (az ukrán válsággal kapcsolatban Oroszországra kivetett gazdasági) szankciók feloldásának" – közölte.

Lavrov ezzel szemben az Ukrajnában szemben álló felek közti "politikai párbeszéd felélesztését" sürgette, és a kijevi kormány és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok közti szeptemberi minszki tűzszüneti megállapodás betartására szólított fel.

Eközben Washingtonban Barack Obama 22 ország védelmi miniszterével tárgyalt szintén az Iszlám Állam elleni harcról. Obama aggodalmát fejezte ki a dzsihadista csoport észak-szíriai, kurd fegyveresek által védett Kobani térségében és Irak nyugati részén való előrenyomulása miatt.

"A koalíciós légicsapások mindkét térségben folytatódnak majd" – mondta az elnök, aki szerint az IS elleni katonai kampány, amelyben egyaránt lesznek sikerek és kudarcok, még a korai szakaszában tart.

A közel-keleti térségért felelős amerikai parancsnokság (CENTCOM) közlése szerint Kobani térségében amerikai és szaúdi gépek az elmúlt két nap alatt 21 csapást mértek IS-célpontokra. Ez volt a szövetségesek eddigi legintenzívebb harci tevékenysége a térségben.

Washingtont ugyanakkor aggasztja, hogy Törökország az amerikai nyomás ellenére mindeddig nem bocsátotta rendelkezésére a szíriai határ közelében lévő incirliki légitámaszpontot az IS elleni légicsapásokhoz, és a Szíriában terjeszkedő terroristák helyett a saját területén hétfőn annak a Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) az objektumait bombázta, amellyel két évvel ezelőtt tűzszünetet kötött.

Azt viszont az Egyesült Államokban pozitív fejleménynek tartják, hogy Törökország, amely szintén elküldte vezérkari főnökét a keddi tanácskozásra, a múlt héten beleegyezett, hogy felfegyverezze és kiképezze a mérsékelt ellenzék csoportjait. A törökökön és a házigazdákon kívül a tanácskozáson jelen voltak Ausztrália, Bahrein, Belgium, Nagy-Britannia, Kanada, Dánia, Egyiptom, Franciaország, Németország, Irak, Olaszország, Jordánia, Kuvait, Libanon, Hollandia, Új-Zéland, Katar, Szaúd-Arábia, Spanyolország és az Egyesült Arab Emírségek fegyveres erőinek vezetői is.

A Fox News televízió híroldalának keddi közlése szerint egyébként az FBI és a belbiztonsági minisztérium nemrégiben arra figyelmeztette az amerikai bűnüldöző szerveket, hogy az Iszlám Állam a közösségi média felhasználásával arra uszítja követőt, hogy az Egyesült Államok területén intézzenek támadásokat kormányzati, rendőri és hírszerző szervek, valamint médiaszemélyiségek ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.