Nyugdíjas-paradicsom politika nélkül

Megöregedni akár szép és jó is lehet, csak a körülményeket kell megteremteni hozzá: ez lehet a floridai Sun City jelmondata. Az 1961-ben alapított városka sikertörténet lett: ma már több százezer hasonló projekt működik az Egyesült Államokban.

A tizenegyezer lakossal büszkélkedő városban például egyetlen emeletes ház sincs: a nyugdíjasok ezzel megspórolják a lépcsőmászást. Van viszont fitneszterem, úszómedencék, pálmákkal szegélyezett fasorok, mesterséges tavacskák, golfpályák és apró dombocskák. Egy dolog garantáltan nincs: játszótér. Ezen a településen csak olyanok vásárolhatnak házat, akik elmúltak 55 évesek – az unokák pedig maximum 30 napra jöhetnek évente látogatóba. lehetőleg az iskolai szünetekben – írja az osztrák Der Standard. Különben csend, rend és nyugalom jellemzi a nyugdíjaskolóniát.

A helyi újság például nem ír a politikáról sem, nehogy felesleges feszültséget keltsen. Inkább hasznos tanácsokat adnak telefonbetyárok ellen, és a helyiek külföldi utazásairól közölnek terjedelmes képes beszámolókat. Akinek netán pártpolitikai vitákra lenne igénye, annak a település határain túlra kell mennie, lehetőleg a saját – republikánus vagy demokrata – klubjába.

A válság persze ezt a települést sem kímélte: amikor az ingatlanárak esni kezdtek, az időskolónia aktivizálódott. Sokan már korábban is 75 éves korukig dolgoztak, másokat a kényszerűség vitt rá. A helyi mentőautót például egy 76 éves férfi vezette – amíg közfelkiáltással nem nyugdíjazták. Ehelyett most golfautót vezet – ez itt a helyi módi. Karácsonykor mindenki fel is díszíti a saját elektromos kisautóját, és versenyt rendeznek velük. Mivel sokan már rendes jogosítványt nem kaphatnak, ma már a szomszédos településig is elgurulhatnak a golfautóikkal : itt van ugyanis a bevásárlóközpont, a legolcsóbb gyógyszertárral.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.