Nyugatról buzdították az NDK lerohanására Gorbacsovot

Anglia biztosította Gorbacsovot, hogy elnéző lesz, ha fegyverrel akadályozza meg a német egyesülést, Miterrand francia elnök fejében állítólag az is megfordult, hogy országa ebben a Szovjetunió szövetségeseként részt is venne.

Talán Németh Miklós, akkori miniszterelnök, a Népszabadságnak adott nyilatkozatában szólt először arről, hogy Margaret Thatcher mennyire ellenezte 1989-ben a német újraegyesítést,  a Financial Times csütörtöki száma után a pénteki The Times újabb világtörténelmi súlyú titkos dokumentumokat ismertet az egyesülés körüli nyugati manőverekről.

Az iratokból kitűnt, hogy Margaret Thatcher nem csak hogy ellenezte a német újraegyesítést, de bizalmasan még arról is biztosította Mihail Gorbacsovot, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok megértést fog tanúsítani, ha a Szovjetunió beavatkozik a Varsói Szerződés fenntartása és a Szovjetunió biztonságának megóvása érekében.

Mihail Gorbacsov Margaret Thatcherrel egy közös sajtótájékoztatón. Beváltatlan félelmek
Soviet President Mikhail Gorbachev talks to Bristish Prime Minister Margaret Thatcher during their joint press conference in Moscow 08 June 1990.

Mitterrand elnök fejében állítólag az is megfordult, hogy katonai szövetségre lép a Szovjetunióval, hogy közösen akadályozzák meg a német újraegyesítést. Gorbacsov azonban hajthatatlan volt, nem akarta leverni a kelet-európai átalakulást - közöl újabb részleteket a londoni napilap a ma nyilvánosságra kerülő eddig titkosított dokumentumokból.

A brit külügyi iroda által pénteken bemutatandó dokumentumokból csütörtökön napvilágot látott részekből kiderült, hogy François Mitterand francia miniszterelnök egy magánlevélben arra figyelmeztette Margaret Thatchert, hogy Németország az egyesítést követően Németország ismét rendkívül veszélyessé válhat. Az íratok tanúsága szerint a brit miniszterelnök is komoly aggodalommal szemlélte az újraegyesítést.

Forrás és további részletek: globusz.net

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.