Nyugati rajongók tálib szolgálatban

Egyre több nyugat-európai és amerikai fiatal csatlakozik az afganisztáni kormányerők ellen harcoló tálib lázadókhoz. A kiképzés után sokan hazatérnek, hogy hazájukban készítsenek elő terrortámadásokat.

Egyre több nyugat-európai és amerikai fiatal csatlakozik az afganisztáni kormányerők ellen harcoló tálib lázadókhoz - adja hírül a The Washington Post napilap. Sokan a kiképzés után hazatérnek - a titkosszolgálatok szerint azért, hogy hazájukban készítsenek elő terrortámadásokat.

Amerikai és európai titkosszolgálati információk szerint egyre több nyugati fiatal utazik Pakisztánba és Afganisztánba, hogy a tálibok oldalán harcoljon a NATO katonái ellen.

A német hírszerzés legalább harminc német állampolgárról tud, aki január óta pakisztáni kiképzőtáborba utazott. A titkosszolgálatok adatai szerint tízen  hazatértek Afganisztánból. Nem kizárt, hogy azért, hogy Németországban készítsenek elő terrorista támadásokat - állítja a lapnak nyilatkozó ügynök.

A napilap beszámol róla, hogy hetente jelennek meg a tálibok által készített toborzófilmek, amelyek kifejezetten a német fiatalokat veszik célba, arra bíztatva őket, hogy csatlakozzanak a tálib lázadókhoz.

A lázadók elsősorban a Németországban élő muszlim bevándorló családok sarjainak támogatására számítanak. A múlt héten például egy tízfős, részben szíriai és török származású németből álló hamburgi csoport indult útnak egy pakisztáni kiképzőtáborba.

A The Washington Post emlékeztet rá, hogy az elmúlt hónapokban Pakisztánból és Afganisztánból hazatérő amerikai, svéd, francia és belga fiatalokat tartóztattak le terrorista cselekmények előkészítésének gyanújával. Szakértők szerint valószínű, hogy a táliboknak sikerült olajozottan működő toborzóhálózatot kiépítenie több nyugat-európai ország területén.

 

 

 


Members of the Taliban pose in front of burnt supply trucks in Ghazni province October 19, 2009. Taliban forces set on fire 15 trucks carrying supplies in Ghazni province on Monday, local officials said. Picture taken October 19, 2009. REUTERS/Mustaf
Members of the Taliban pose in front of burnt supply trucks in Ghazni province October 19, 2009. Taliban forces set on fire 15 trucks carrying supplies in Ghazni province on Monday, local officials said. Picture taken October 19, 2009. REUTERS/Mustafa Andalib (AFGHANISTAN CONFLICT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.