Nyugati bevásárlóközpontokat támadna az al-Shabab

A szomáli terrorszervezet egy szombati videóban amerikai, kanadai és brit bevásárlóközpontok elleni merényletekre szólít fel.

A videóban az al-Shabab emlékeztet a 2013-as kenyai merényletre, amikor egy Nairobiban található bevásárlóközpontot ért támadás. A több napos ostromban több mint hatvan ember vesztette életét.

A videofelvételen hasonló támadásra buzdítanak három ország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada ellen. Több bevásárlóközpont nevét ki is emelték. Bár a CNN ezeket nem hozta nyilvánosságra, a Mall of America szerint potenciális célpontként vannak megemlítve a videóban. A bevásárlóközpont komolyan veszi a fenyegetést és biztonsági intézkedéseket helyezett kilátásba. Hasonlóképpen tesz a kanadai Albertában a West Edmonton bevásárlóközpont, amely a felröppenő hírek szerint szintén a célpontok között lehet.

A Mall Of America Minneapolisban található, ahol az Egyesült Államok legnagyobb számú szomáli közössége él. Az al-Shabab – de facto az al-Kaida szomáli szárnya – szívesen toboroz a körükben. Az iszlamista szélsőségesek eddig csak Kelet-Afrikában hajtottak végre támadásokat. Kenya és Szomália mellett például Ugandában is, ahol öt éve egy futballmeccsen 70 embert gyilkoltak meg.

Kenya és Uganda katonai erőket küldött Szomáliába, hogy felvegyék a harcot az al-Shabab szélsőségeseivel szemben. Múlt évben az Egyesült Államok is légitámadásokat hajtott végre az országban, amelyben sikerült megölni a terrorszervezet vezetőjét, Ahmed Abdi Godanét is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.