Trump: még kettő, Sanders: még egy

Nyugat-Virginiában és Nebraskában aratott előválasztási győzelmeivel Donald Trump még közelebb került a Republikánus Párt elnökjelöltségéhez. A Demokrata Párt versenyében Bernie Sanders nyert ugyan Nyugat-Virginiában, ám ezzel sem faragott le sokat hátrányából. Nebraska állam tájékoztató jellegű előválasztásán Hillary Clinton kapta a legtöbb szavazatot.

Az alapvetően szegény, hagyományosan a szénbányászatból élő Nyugat-Virginiában a republikánus oldalon Trump csaknem 77 százalékot kapott, ami még akkor is rengeteg, ha lényegében egyedül volt, versenytársai már mind kiszálltak. Az államban hagyományosan a Demokrata Párthoz húzó alacsony jövedelmű fehér választók zöme az utóbbi időben republikánus szavazó lett. Ebben nagy szerepet játszottak olyan kulturális kérdések, mint a fegyvertartáshoz való jog. Mindenesetre nem valószínű, hogy novemberben majd éppen a kicsiny Nyugat-Virginia döntsön.

A jobboldalon most inkább Nebraskára figyeltek, mert Ted Cruz a hétvégén felvetette, ha mégiscsak megnyerné az ottani előválasztást, akkor esetleg újraindítaná kampányát. A csoda azonban elmaradt, Trump minden különösebb erőfeszítés nélkül begyűjtöttek a voksok 61 százalékát. Az egyedül állva maradt pályázónak jelenleg 1057 delegátusa van, a júliusban Clevelandben sorra kerülő konvención 1239 szavazat kell majd az első körben ahhoz, hogy Trump legyen az elnökjelölt. Ez most már minden valószínűség szerint összejön neki – ha netán mégsem, akkor még lehetnek izgalmas órái, mert a delegátusok egy része nem feltétlenül szimpatizál vele, és ha az első kör után szabad kezet kap, esetleg más, új jelölthöz pártol.

Hillary Clintonnak nem kell ilyesmitől tartania, ő már kis vereségekkel is kényelmesen bekocog a célba. Az utóbbi három héten nem is költött tévés hirdetésekre, a pénzt eltette későbbre, amikor már Trump ellen kell majd kampányolnia. Egyelőre úgy néz ki, hogy jóval nagyobb trezor áll a rendelkezésére, mint Trumpnak, akitől sok hagyományos republikánus donor egyszerűen irtózik. Ezt aligha egyensúlyozza ki a jelölt magánvagyona. Bernie Sanders azonban megmutatta, hogy a volt first lady, szenátor és külügyminiszter mennyire sebezhető az ipari övezetekben. Trump stábja éberen figyeli ezeket a jeleket, ők koncentráltan költenek majd azokban az államokban, amelyeken múlik az elnökválasztás: Pennsylvaniában, Ohióban, Floridában, Virginiában, Coloradóban, Nevadában, esetleg Wisconsinban.

Sanders versenyben maradása nem jön jól Clintonnak, stábja kénytelen visszatérni a tévés hirdetésekhez a jövő héten sorra kerülő Kentuckyban, hogy kiegyensúlyozzák a demokrata párti oldalon szintén május 17-én előválasztó Oregonban előre sejthető vereséget. Nyugat Virginiában Sanders 51:36 arányban diadalmaskodott, amiben kulcsszerepe volt annak, hogy itt is szavazhattak a magukat függetlennek vallók. Utóbbiak körében a vermonti szenátor mindenhol népszerű. A másik fontos tényező Clinton egy korábbi kiszólása volt, miszerint a klímapolitikai változások miatt a szénbányászat meg fog szűnni. Bár ő ezt a bányászok átképzése és támogatása szemszögéből vetette föl, mondanivalójából könnyű volt kiragadni a negatívumot. Nebraskában kedden Clinton nyerte a tájékoztató jellegű előválasztást, ám a delegátusokról nem most, hanem a március 5-i jelölőgyűléseken döntöttek, és akkor Sanders győzött.

A rendkívül tapasztalt Clinton érzi a balról leselkedő veszélyt: az elmúlt napokban átvette Sandersnek azt a javaslatát, hogy a 65 éves kortól járó egészségügyi ellátást, a Medicare-t terjesszék ki a középkorúakra, akár az 50 évesekre is. Ezek azok a kis győzelmek, amelyek miatt Sanders még mindig kampányol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.