Nyugalomba vonult az amerikai vezetést leégető tábornok

Stanley McChrystal búcsúbeszédében azt mondta, mindenkiről van sztorija, és ismer újságírókat is.

Nyugalomba vonult Stanley McChrystal tábornok, s ezzel véget ért az Afganisztánban állomásozó amerikai erők nemrég leváltott parancsnokának 34 éves karrierje.

Egy Washington közelében fekvő katonai támaszponton pénteken tartott ünnepélyes búcsúztatáson több száz vendég volt jelen, köztük Robert Gates védelmi miniszter is. Gates méltató beszédében hősiesnek nevezte a tábornok által bejárt utat. - Az utóbbi tíz év során nem volt még egy olyan amerikai, aki országunk ellenségeinek olyan komoly károkat okozott volna, mint McChrystal - mondta.

Szaíd Dzsavál, Afganisztán washingtoni nagykövete arról biztosította a megjelenteket, hogy országa soha nem felejti el azokat az áldozatokat, amelyeket McChrystal tábornok és katonái hoztak annak érdekében, hogy Afganisztán biztonságosabb országgá váljon.

Barack Obama amerikai elnök június 23-án jelentette be, hogy elfogadta az afganisztáni szövetséges haderő főparancsnokának lemondását. Obama azután kényszerült ilyen döntésre, hogy Stanley McChrystal tábornok gúnyos és sértő kifejezésekkel illette az elnököt és tanácsadóit.

Az interjú miatt Kabulból hazarendelt tábornok a Rolling Stone magazinnak egyebek mellett arról beszélt: csalódott, amikor első ízben találkozott Obamával, úgy érezte, az elnök felkészületlen. Az Egyesült Államok afganisztáni nagykövetét, Karl Eikenberryt McChrystal azzal vádolta meg, hogy cserbenhagyta őt stratégiai elképzeléseinek megvalósításában.

Jim Jones nemzetbiztonsági tanácsadót a cikk szerint a tábornok egy segédje bohócnak nevezte. A tábornok környezetéből mások Joe Biden családnevével élcelődtek. Gúnyos megjegyzés olvasható a cikkben Richard Holbrooke-ról, az amerikai elnök afganisztáni és pakisztáni különmegbízottjáról is.

Búcsúbeszédében McChrystal nem minden humor nélkül utalt a posztjába kerülő helyzetre is. - Önök közül mindenkiről vannak sztorijaim, sok fénykép készült. És ismerek egy újságírót is a Rolling Stone magazinnál - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.