NYT: Cárnő áll a magyar igazságszolgáltatás élén

"Kezdjük azzal, hogy mi választjuk ki a bírókat" – ezzel a címmel közölt újabb írást Magyarországról Kim Lane Scheppele a The New York Times internetes oldalán. A Princeton egyetem professzora, aki két évtizede foglalkozik a magyar alkotmányos berendezkedéssel, ismét a Nobel-díjas közgazdász, Paul Krugman blogján közölte az írást.

A terjedelmes cikk a magyar igazságszolgáltatás változásait elemzi, amelynek lényege, hogy nagy hatalmat ad a Scheppele által csak "bírósági cárnak" nevezett Handó Tünde kezébe. Az írás elején egyébként Handót nem említi név szerint, magát a pozíciót és az intézményt, az Országos Bírói Hivatalt (OBH) bírálja.

Leírja: Magyarországon ma egyetlen ember nevezi ki a bírókat, aki épp a minap jelentette be, hogy 129 új bírói pozíciót töltet be. Közülük 106 fő eddig nem volt bíró, tehát ők most kezdik hároméves próbaidejüket, amelynek a végén a kormány dönt arról, folytathatják-e a munkát. "Ezek a bírák tehát lehetnek függetlenek, de csak saját felelősségükre" – írja Scheppele.

Azt is megemlíti: az OBH elnöke bármely ügyet bármelyik bíróság elé utalhatja, és a döntését még indokolnia sem kell. Scheppele szerint alapvetően még üdvözlendő döntés is lehet a túlterhelt bíróságok munkájának könnyítése azzal, hogy oda helyezik az ügyeket, ahol épp kisebb a teher. Megjegyzi azonban, hogy "három olyan büntetőügy, amelyet a fővárosból vidékre utaltak, politikailag kényes. Az egyik egy ismert korrupciós ügy, amelyben a legnagyobb ellenzéki párt, a szocialisták is benne vannak" – utal a Hagyó-ügyre. "Ezt Kecskemétre helyezték", ahol a megyei bíróság elnöke (aki majd eldönti, melyik bíró foglalkozik az üggyel) azon kevés vezetők egyike, akik nem írták alá a kormánynak küldött, az igazságszolgáltatás reformja elleni tiltakozást.

Scheppele részletesen ismerteti, egyúttal kritizálja a Handó Tünde kinevezése körüli problémákat, a bírák nyugdíjazásának és az új bírák kinevezésének folyamatát. "Európa ezt úgy értékeli, hogy politikai befolyás alá kerül az igazságszolgáltatás. Az, hogy az elmúlt hetekben felgyorsultak az európai reakciók a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatban, azt mutatja: Magyarország érzékeny területre tévedt" – írja Scheppele, aki február elején Magyarországon járt. Ismerteti az ország ellen indított uniós eljárásokat és a Brüsszelből érkező kritikákat, valamint a Velencei Bizottság jövő héten nyilvánosságra kerülő, ám már korábban kiszivárgott véleményét a témában.

Scheppele azonban úgy véli, "Magyarország nem vár arra, hogy Európa engedélyt adjon az új igazságszolgáltatási rend gyakorlati alkalmazására. A Fidesz-kormány gyorsan cselekszik, hogy megszilárdítsa az alkotmányos forradalmát." A szakértő szerint már minden mozgásba lendült, és hamarosan olyannyira bebetonozzák a rendszert, hogy "Európának (vagy egy következő magyar kormánynak) nagyon nehéz lesz megváltoztatnia azt."

"Az igazságszolgáltatás függetlenségéhez szükséges, hogy a bírák politikai befolyástól függetlenül dolgozhassanak. Ám az új alkotmányos berendezkedés alapján, amelyben egyetlen személy dönt a bírák kinevezéséről, felülvizsgálatáról és előléptetéséről, valamint eldöntheti, mely ügyet melyik bíróság tárgyalja, Magyarország nem tudja garantálni, hogy a bírók függetlenek maradnak. Nagyon erős bírókra lesz szükség ahhoz, hogy ne hajoljanak meg akkor, amikor az az állami hivatalnok tartja a kezében a karrierjüket, aki egy-egy ügyet hozzájuk küld. Nem csoda, hogy Európa aggódik a magyar igazságszolgáltatás függetlenségéért" – zárja cikkét Kim Lane Scheppele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.