Nyomás alatt nő az európai katonák száma

Itália kész arra, hogy növelje az Afganisztánban állomásozó olasz katonák számát – jelentette be az olasz kormányfő hivatala csütörtökön. Silvio Berlusconi az amerikai elnök szerda esti felhívására reagált.

Barack Obama telefonon kérte a miniszterelnököt, hogy Olaszország is járuljon hozzá az afganisztáni nemzetközi haderő létszámának feltöltéséhez. A konkrét számról jövő héten Brüsszelben tartandó tanácskozáson döntenek. Szeptemberben hat olasz katona vesztette életét, ez volt az itáliai kontingens eddigi legsúlyosabb vérvesztesége a középázsiai országban. Akkor Berlusconi még arról beszélt, hogy „a lehető leghamarabb” haza akarja hozni a 2800 olasz katonát Afganisztánból.

Franciaország nem reagált azonnal érdemben az amerikai elnök kérésére, és a hivatalos információk szerint nem is készül ilyesmire a januárban elvben sorra kerülő, londoni nemzetközi „Afganisztáncsúcsig”. A kormány visszafogott álláspontja több mint érthető: a mintegy háromezer francia katona részvételével zajló háborúban eddig 36 francia esett el, a 2009es esztendő különösen véres volt a maga 11 áldozatával.

Nem véletlen, hogy a sajtóba kiszivárgott anyagok szerint, a védelmi minisztérium megrendelésére készült, titokban tartott közvéleménykutatás adatai arról tanúskodnak, hogy franciák kevesebb, mint harmada támogatja a háborút. Szintén nem hivatalos anyagok arról szólnak, hogy mind a francia diplomáciában, mind a hadsereg vezérkarában megütközést kelt, hogy az amerikai és a brit tábornokok egyáltalán nem vonják be a stratégiai tervezésbe a helyszínen tartózkodó francia főtiszteket. A francia alkotmányos berendezkedésben hadügyekben az elnök egy személyben dönt, és látván Nicolas Sarkozy lelkes atlantizmusát, az sem lehetetlen, hogy mindezek ellenére Franciaország pozitívan reagál az amerikai kérésre.

A Merkel-kormányra is komoly nyomás nehezedik, hogy a jelenlegi 4200 fős német kontingens létszámát akár több mint háromezer katonával megnövelje.
Gordon Brown brit kormányfő úgy számolt, több NATOország összesen ötezer fővel megnövelheti az afganisztáni miszszió létszámát. Brown ezt levélben tudatta Anders Fogh Rasmussen NATOfőtitkárral. Rasmussen tegnap rendkívül fontosnak nevezte, hogy az USA partnerei megnöveljék afganisztáni kontingensüket. Eddig az került nyilvánosságra, hogy Anglia 500, Szlovákia 250, és a szövetségen kívüli Grúzia 700–1000 fővel, s DélKorea is több száz fővel növeli katonái létszámát a középázsiai országban.

Hazatérő britek a kabalaállat kossal.
London, 2009. november 26. Az egykori közép-angilai királyságról, Merciáról elnevezett Merciai Ezred 4. zászlóaljának katonái parádéznak a The Mall nevű - a Buckingham-palotától az Admiralty Arch-ig (Admiralitás-boltív) húzódó történelmi - utcán London belvárosában 2009. november 26-án. Az afganisztáni szolgálatból visszatért mintegy 80 brit katona, akiket az ezred kabalaállata, egy kos kísér, kitüntetéseket vesz majd át a trónörökös Károly hercegtől. (MTI/AP/Dominic Lipinski)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.