A nyolcvanöt leggazdagabb meg tudná venni a fél emberiséget

Annyi vagyonuk van, mint a legszegényebb három és fél millárdnak.

A világ 85 leggazdagabb emberének összesen ezermilliárd dollár a vagyona. Annyi, amennyit a legszegényebb három és fél milliárd tudhat magáénak – szerepel az Oxfam társadalmi egyenlőtlenségről szóló friss jelentésében. A nemzetközi fejlesztési segélyszervezet szerint az ilyen aránytalan vagyonkoncentráció a politikai stabilitást fenyegeti, és jelentős társadalmi feszültségekhez vezet a világ országaiban.

Már csak azért is, mert a 2007-2008-as világgazdasági válság óta csak nyílt az olló. Jellemző – jelzi az Oxfam –, hogy az Egyesült Államokban a krízis utáni növekedés 95 százaléka a leggazdagabb egy százalék vagyonát gyarapította, a szegények 90 százaléka viszont még szegényebb lett. (Az elit elitjének, a világ leggazdagabb egy százalékának az összvagyona száztízezer milliárd dollár. Hatvanötször több, mint amennyivel az emberiség szegényebbik fele rendelkezik.)

Az Oxfam az ez évi davosi Világgazdasági Fórum előtt állt a nyilvánosság elé a megdöbbentő adatsorral. Ahogy kommentárjában a Guardian megjegyzi, aligha szállnak valaha is buszra, de a világ 85 leggazdagabb embere a londoni tömegközlekedés emblematikus járművén, egy double-deckeren is elférne.

Davosban évről évre összegyűl a világ gazdasági elitje, négy hektikus napon át vitatkozni számokról, tendenciákról és az elmaradott országoknak nyújtható segítségről. Busszal senki, magánrepülőgéppel és -helikopterrel viszont annál többen érkeznek a svájci síparadicsom ötcsillagos InterContinentaljába.

Davosi tájkép szögesdróttal. Kellhet még védekezni a társadalmi feszültségek miatt is
Davosi tájkép szögesdróttal – A védőintézkedések szigorán nem enyhítenek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.