Nyolcszázmilliót kapnak a szerbek Moszkvától

A kölcsönt Szerbia évi 4,1 százalékos kamatra, ötéves lejáratra kapta, és ennek fejében jelentős kedvezményt tett Oroszországnak – emelte ki a Vzgljad orosz hírportál.

Moszkva 800 millió dolláros kölcsönt folyósít Belgrádnak elsősorban vasútfejlesztésre - a megállapodást pénteken írta alá Moszkvában az orosz és a szerb pénzügyminiszter.

A kölcsönt Szerbia évi 4,1 százalékos kamatra, ötéves lejáratra kapta, és ennek fejében igen fontos kedvezményt tett Oroszországnak - emelte ki a Vzgljad orosz hírportál. A 800 millióhoz ebben az évben jut a délszláv ország, amely 2008-ban egymilliárd dollárt kért. A szerb vezetés Dmitrij Medvegyev akkori orosz államfő 2009-es belgrádi látogatásán egyezett meg Moszkvával a kölcsönről, amelynek első, 200 millió dolláros részét 2010-ben megkapta. A többit Oroszország 800 milliót infrastrukturális beruházásokra szánta, és a hitelfolyósítás előtt a projektek műszaki-gazdasági megvalósíthatósági tervére várt Belgrádtól.

Mladjan Dinkic szerb pénzügy- és gazdasági miniszter kimondottan előnyösnek nevezte az orosz hitelnyújtás feltételeit. A pénzt a 10-es nemzetközi vasúti korridor korszerűsítésére és Belgrádot a montenegrói Barral összekötő vasútvonal fejlesztésére fordítják - közölte a szerb kormánytag a Ria Novosztyi orosz hírügynökséggel. Az első projekt, amelyet ebből az orosz hitelből finanszíroznak, a Belgrád-Pancsova vasútvonal fejlesztése lesz, a munkálatokat tavasszal kezdik. A szerb vasutak korszerűsítésében hazai és orosz cégek is részt vesznek - tette hozzá Dinkic.

A Vzgljad szerint nem kizárt, hogy Szerbia hamarosan még egy, immár egymilliárd dolláros hitelt kaphat Oroszországtól. Ez az összeg a szerb költségvetés megszilárdítását szolgálná. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter elmondta, hogy ezt a kérdést megvitatták, és azt is közölte, hogy néhány hét múlva ismét találkozik szerb kollégájával. „Az orosz üzleti szféra lehetséges érdekeit is tekintetbe kell venni bizonyos szerbiai létesítmények privatizációjánál" - mondta Sziluanov.

Mladjan Dinkic Moszkvában azt is jelezte, hogy a tervek szerint Belgrádban még januárban elfogadják a kormány által előkészített törvénytervezetet, amely nemzeti státusra emeli a Déli áramlat európai földgázvezeték Szerbia területén áthaladó szakaszának építését. A Vzgljad idézte Alekszandr Novak orosz energiaügyi minisztert, aki szerint Oroszországnak segít, ha a gázvezeték egyes szakaszait nemzeti projektté minősítik a résztvevő országok.

Moszkva azt akarja elérni, hogy az orosz földgázt a tervek szerint 2016-tól Európába, így Magyarországra is továbbító Déli áramlatot transzeurópai hálózattá minősítsék, hogy így kikerüljön az Európai Unió harmadik energiacsomagjának hatálya alól. A 2009-ben elfogadott harmadik energiacsomag az unió gáz- és árampiacának teljes liberalizálását írja elő, és megfosztja a Gazpromot, valamint más monopolszállítókat a gáz szállításában élvezett előnyüktől.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.