Nyolcszáz év börtön kommunizmusért

Terrorizmus és alkotmányellenes összeesküvés vádjával kedden Törökországban a Marxista-Leninista Kommunista Párt (MLKP) nyolc tagját – köztük hat újságírót – ítélték életfogytiglanra. Heten fejenként 787 évet kaptak.

Az MLKP Törökországban terrorszervezetként van nyilvántartva. Az elítéltek között a Dogan hírügynökség jelentése szerint ott van Erkan Özdemir MLKP-elnök, Füsun Erdogan, a kurd nyelvű Özgur rádió korábbi hírszerkesztője és Bayram Namaz, az Atilim című lap volt szerkesztője is. A vádlottak közül egyébként heten fejenként 787 év és nyolc hónapot kaptak. Eljárás összesen 26 személy ellen indult százötvenöt különféle bűncselekmény gyanújával.

A per ellen több nem kormányzati szervezet és újságíró is szót emelt. Az Európai Újságírók Szövetsége „abszurdnak” nevezte az ügyet, már csak azért is, mert a kettős, török-holland állampolgárságú Erdogan 2006 óta ült előzetes letartóztatásban. A sajtószabadság elfojtására irányuló kísérletek miatt a török hatóságokat tavaly már bírálta az Újságírókat Védő Bizottság (CPJ) is: az amerikai szervezet emlékeztetett, hogy Törökországban 76 újságíró ül rács mögött, akik közül 61-et deklaráltan a munkájáért ítéltek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.