Nyolcezer pedagógus tüntetett a kormányhivatal és a parlament előtt

„Elégedetlenek vagyunk a kormányprogrammal, az új szlovák kormány oktatásügyi elképzeléseivel, ezért tüntetünk újra. Követeljük, hogy politikusaink végre tudatosítsák, hogy hazánk jövője jórészt iskoláink színvonalától, a pedagógusok munkájától függ, s ennek megfelelően cselekedjenek” – jelentette ki kedden délután Pavel Ondek, az oktatási alkalmazottak és a tudósok szakszervezetének (OZPSV) elnöke.

„Az oktatásügyi reformok valóra váltásához az ígértnél jóval több költségvetési pénz szükséges, a pedagógusok bérét is olyan mértékben kell emelni, hogy ez a hivatás vonzó legyen a rátermett fiatalok számára, a jelenlegi tanítók és tanárok pedig ne kényszerüljenek másodállásra” – tette hozzá Vladimír Crmoman, a Szlovákiai Pedagógusok Kezdeményezésének (ISU) elnöke, aki így folytatta:

„Négy évvel ezelőtt Robert Fico azzal hitegetett bennünket, hogy 2016-ra a szlovákiai átlagbéreknek legalább 1,2-szeresét kapjuk majd. A valóság viszont az, hogy az idén 902 euró lesz hazánkban az átlagkereset, viszont a kezdő tanító bére viszont csak 600, a három évtizedes gyakorlattal rendelkező kollégájának a bruttó fizetése pedig mindössze 800 euró, a középiskolai tanáré sem sokkal több. Tovább nem hátrálunk, európai színvonalú munkáért belátható időn belül olyan bért követelünk, amely 2020-ig eléri az uniós átlagot” – hangsúlyozta.

A tüntetők a kormányhivataltól a pozsonyi parlament elé vonultak, ahol éppen a kormányprogram vitája zajlik. A helyszínen találkozót kértek Andrej Danko házelnöktől és Peter Kazimír pénzügyminisztertől, hogy személyesen elmondhassák nekik követeléseiket. Értesüléseink szerint a megbeszélésre még kedd este sor kerül.

Peter Plavcan, az oktatásügyi tárca új vezetője kifejtette: tiszteletben tartja a tüntetők véleményét, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az oktatásügyi reform sikeres végrehajtása minden érintett felelőssége. Rámutatott arra is, hogy a most előterjesztett kormányprogram konkrét számokat is tartalmaz: a kabinet az idei költségvetéshez képest az elkövetkező négy esztendőben összesen kétmilliárd euróval több pénzt fordít az oktatás korszerűsítésére. A pedagógusok béreit pedig 2020-ig évente legalább hat százalékkal kívánja emelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.