Nyolcéves kislányt is megöltek az egyiptomi támadók

Kairóban egy kopt templomból kilépő násznépre nyitottak tüzet. Három ember halt meg.

Három emberrel – köztük egy nyolcéves kislánnyal – sikerült végezniük azoknak a merénylőknek, akik vasárnap este nyitottak tüzet Kairóban az egyik kopt keresztény templomból távozó násznépre. A támadók motoron érkeztek a Waraa negyedben fekvő templomhoz, majd válogatás nélkül lőni kezdtek; a helyszínen egy férfi és a kislány, kórházba szállítás közben egy nő vesztette életét. Kilenc sérült van.

A kopt keresztényeket már több támadás is érte azóta, hogy a hadsereg megbuktatta Mohamed Murszi elnököt, II. Tavadrosz kopt pápa pedig ott volt azok között az egyiptomi közéleti személyiségek között, akik élőben hallgatták Abdel Fatah al-Sziszi tábornok, védelmi miniszter bejelentését, és a puccs mögé álltak. Három nappal a puccs után Murszi, illetve a konzervatív iszlamista szervezet, a Muzulmán Testvériség hívei megöltek egy kopt papot el-Arísban.

Ami a vasárnapi támadást illeti, arról egy szemtanú azt mondta, először mindenki hatalmas zajt hallott, mintha valami összedőlt volna, aztán pedig eldördültek a lövések. Egy nő több golyót is kapott, a székbe roskadva találták meg, körülötte pedig még többen feküdtek, akiket vérbe fagyva hagytak maguk után a merénylők. A templom egyik papja, Thomas Daoud Ibrahim szerint ami történt, az sértő Egyiptomra, és nem csak a koptok elleni bűncselekmény volt. „A saját országunkat pusztítjuk” – mondta Ibrahim. Egy másik pap, Beshay Lotfi eközben az egyiptomi sajtónak arról beszélt, hogy a templomot június óta nem védi senki az esetleges támadásoktól.

Hétfőn Hazem el-Beblawi, a hadsereg által a hatalomba ültetett átmenetei kormány vezetője közleményben ítélte el a merényletet. Beblawi ígéretet tett arra, hogy a rendőrök mindent megtesznek a maszkban érkező támadók kézre kerítéséért, a vasárnapi és a hozzá hasonló többi incidens pedig kudarcot fog vallani a muzulmánok és a keresztények közötti szakadék elmélyítésében.

Egyiptomban körülbelül nyolcmillió kopt keresztény él, az országlakók körülbelül tíz százalékát teszik ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.