Nyolcéves fiú szabadult ki a dzsihádisták fogságából

A nyolcéves Erion Abazi-t apja vitte el és tartotta fogva öt hónapig Szíriában. A fiút egy titkos akció során sikerült kiszabadítania a koszovói és török titkosszolgálatoknak.
Az elrabolt fiú dzsihádista apja azt mondta az anyának, fiát elviszi kirándulni. Ehelyett Erionnal Albániába ment, ahonnan Törökországba repültek, majd tovább utaztak Szíriába.

Hashim Thaci koszovói miniszterelnök bejelentése szerint a török titkosszolgálatok segítségével sikerült megtalálni és kiszabadítani az elrabolt fiút. Az akció veszélyes és titkos volt – tette hozzá Thaci.

Erion anyja létrehozott egy Facebook-oldalt is fia kiszabadítására, és kerestette fiát Albániában és Koszovóban is. Pranvera Zena korábban elmondta, a gyereket az ő beleegyezése nélkül vitte el édesapja.

Míg Erion Szíriában élt, megjelent róla egy kép az interneten, amin az Iszlám Állam zászlajánál játszik a többi gyerekkel. A BBC-nek Pranvera unokatestvére a múlt héten azt nyilatkozta, már csak szórványos információik vannak a fiúról azóta, hogy telefonon azt mondta nekik, apja egy edzőtáborba viszi őt.

Anya és fia a pristinai reptéren találkoztak újra. Pranvera átölelte Eriont, és az ölébe ültette, majd megmutatta neki a fiú játék katonáit és egy játék tankot.

Koszovó 1,8 milliós népességének többsége albán, akik muszlim vallásúak. Csak egy elenyésző részük érzi magáénak a dzsihádista ideológiát.

Feltételezések szerint körülbelül 200 koszovói csatlakozott az Iszlám Államhoz Szíriában és Irakban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.