Nyolc vöröskeresztest raboltak el Kongóban

Fegyveresek elrabolták a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) nyolc munkatársát a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Marcal Izard ICRC-szóvivő kedden Genfben közölte, hogy hét kongóit és egy svájcit hurcoltak el a Mai Mai Yakutumba milícia tagjai péntek délután Dél-Kivu tartomány Mimembwe körzetében, Fizi város közelében. Elmondása szerint a Vöröskeresztnek "sikerült kapcsolatba lépnie néhány kollégánkkal az incidens után", de arról nem beszélt, hogy az ICRC kapcsolatban áll-e a milíciával.

A Nemzetközi Vöröskeresztnek több irodája is van Dél-Kivuban, az afrikai ország keleti részén, ahol nem szűnik az erőszak 1994 óta, amikor a szomszédos Ruandában történt népirtás hatásai átcsaptak a határon.

"A fegyveres konfliktus áldozatainak védelme és segítése céljából dolgozunk a térségben - közölte nyilatkozatában Franz Rauchenstein, az ICRC kongói missziójának vezetője. - Továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy elismerjék tevékenységünk szigorúan semleges, pártatlan és humanitárius jellegét, s kollégáink mielőbb visszatérhessenek szeretteikhez."

A svájci külügyminisztériumban közölték, hogy tudnak az ügyről, s kapcsolatban vannak a Vöröskereszttel és a kongói hatóságokkal.

A Nemzetközi Vöröskereszt egy kongói illetékese az AFP hírügynökségnek telefonon azt mondta, hogy "tárgyalások folynak" a milicistákkal a túszok szabadon engedése érdekében. Hozzátette, hogy az emberrablók "indítékait nem ismerjük", s egyelőre azt sem tudni, hogy váltságdíjat követelnek-e.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.