Hullaszámtan Afganisztánban

Nyolc civil meghalt kedden egy iszlamista felkelőket célzó NATO-légicsapásban Afganisztán déli részén – közölte szerdán az észak-atlanti szövetség, sajnálattal állapítva meg, hogy „a felkelők ismét civileket használtak emberi pajzsnak”. A civil áldozatok nagy száma miatt Kabul rossz szemmel nézi a szövetséges erők ténykedését az országban, az incidensek nyomán indult amerikai vizsgálatok nagyságrendekkel kevesebb áldozatot ismernek el, mint a hivatalos afganisztáni adatok.

A csapás Navában történt, Hilmend tartományban, amely a tálib lázadók fő erődítménye és az afganisztáni ópiumtermelés első  számú övezete.

Az ISAF nemzetközi biztonsági erő közleménye szerint  az incidens akkor történt, amikor az ISAF egy járőrét körülbelül 25 felkelő megtámadta kedd délelőtt. „A nehéz helyzetbe került  ISAF-katonák légi támogatást kértek, s egy repülőgép a segítségükre sietett, ledobva egy bombát, ami véget vetett a harcnak”, de meghalt  nyolc civil is.

A közlemény sajnálattal állapítja meg, hogy „a felkelők ismét civileket használtak emberi pajzsnak”.

Tegnap az Egyesült Államok új afganisztáni nagykövete részvétét fejezte ki azoknak a családoknak, amelyeknek több tucat hozzátartozója életét vesztette a hónap elején az amerikai erők és a tálib lázadók közötti harcokban.

Karl Eikenberry Hamid Karzai afgán elnökkel együtt előre be nem jelentett látogatást tett a nyugat-afganisztáni Bala Buluk körzetében, ahol az összecsapások május 4-én és 5-én lezajlottak.

Pontosan nem tudni, hogy a harcokban hányan és milyen körülmények között vesztették életüket. Az afgán kormány vizsgálóbizottsága szemtanúkra hivatkozva 140 polgári személy haláláról számolt be. Amerikai tisztségviselők túlzónak tartják ezt a számot, washingtoni vizsgálataik szerint húsz-harminc afgán polgári személy és 60-65 tálib felkelő halt meg a légicsapásokban. Ez az első eset, hogy az amerikai haderők becsült adatokat közölnek az áldozatok számáról. Korábban csak "bizonyos számú" civil halálának megállapítására szorítkoztak.

Eikenberry, aki Bala Bulukba tett látogatásával vélhetően a véres összecsapás által kiváltott feszültséget akarta enyhíteni, arról biztosította az egyik mecsetnél összegyűlt több mint ezer fős tömeget: az Egyesült Államok azon lesz, hogy az afgán kormánnyal, hadsereggel és rendőrséggel együtt megtalálja a módját annak,miként csökkentsék a polgári lakosság által fizetett árat és kerülhessék el a hasonló tragédiákat. Karzai elnök beszédében a légicsapások leállítását követelte.

A május eleji harcok az afgán kormányerők és az amerikai csapatok, illetve a velük küzdő tálib lázadók szárazföldi összecsapásával kezdődött; szemtanúk szerint a legtöbb áldozatot a később elrendelt amerikai légicsapások követelték. Robert Gates amerikai védelmi miniszter a harcok után egy héttel bejelentette David McKiernan tábornoknak, az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csapatok főparancsnokának leváltását.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.