Nyilvánosságra hozták Nixon titkos vallomását a Watergate-ügyről

A titkos vallomást, melyet már Nixon lemondása után, 1975 júniusában készítették, az amerikai bíróság tavaly nyári döntése után, történészek kérésére mutatták be a nagyközönségnek.

Az Amerikai Nemzeti Archívum nyilvánosságra hozta Richard Nixon volt amerikai elnök eddig titkos vallomását, melyet a Watergate-ügyben készítettek vele az esküdtek, írja a BBC.

A most kiadott anyagban főként arról kérdezték az esküdtek az elnököt, hogy miről beszéltek abban a 19 percnyi beszélgetésben kabinetfőnökével, melyet Nixon állítása szerint véletlenül letöröltek, és melynek eltűnése kapcsán az elnök megesküdött, hogy csak véletlen balesetről van szó, neki pedig egyszerűen „elszállt az agya” mikor ezt közölték vele.

Richard M. Nixon híres beszéde közben, melyet lemondása után tartott a Fehér Házban kabinetje és személyzete számára.
FILE PHOTO 9AUG74 - Former U.S. President Richard M. Nixon gives his farewell speech to members of his cabinet and staff in the East Room of the White House, following his resignation August 9, 1974. On Monday it will be 25 years since Nixon resigned his office, or "resigned in disgrace" as many of the news accounts would say, as it became clear the House of Representatives would impeach him for Watergate misdeeds and the Senate would follow by convicting him. In the quarter century since that day, historians, politicians and Nixon himself until he died on April 22, 1994, have argued his legacy and how his resignation -- the first by an American president -- changed the highest office in the land. **B&W ONLY**

Nixon kaliforniai otthonában eskü alatt beszélt az esküdteknek, de nem tudtak belőle többet kiszedni, mint amit már korábban is elmondott. Vallomását mégis felhasználták a Watergate-ügyben a nyomozók. A Watergate-ügy 1972 júniusában kezdődött, mikor betörtek a Demokarata Párt akkori elnökének, Larry O’Briennek az irodájába, mely a botrány nevét is adó Watergate-épületben volt.

Az esetet annak idején csak egy kishírben hozták az újságok, mivel senki nem gondolta volna, hogy mindez a hivatalban lévő elnök lemondásáig vezet majd. Pedig alig két évvel később emiatt kellett Nixonnak távoznia – két Washington Post-os újságírónak ugyanis sikerült egy általuk Mély Toroknak hívott informátort szerezniük, aki adatokkal látta el őket a botrány részleteiről. A Mély Torok személyazonosságára csak 2005-ben derült fény, mikor az addigra már idős, egykori FBI ügynök Mark Felt felfedte magát.

A most nyilvánosságra hozott iratokban nagy titkokra senki sem fog bukkanni, de szakemberek szerint az, hogy egy korábban titkos elnöki vallomás nyilvánosságra került, többet számít, mint a benne foglaltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.