Nyilvánosságra hozták, mit akart a királyi lobbi

Elégtelennek tartotta a brit hadsereg felszereltségét, és a mezőgazdasági termelők problémáinak ügyében is lobbizott a kormányhoz írt, évtizedes jogi csatározás után szerdán nyilvánosságra hozott leveleiben a brit trónörökös.

A Guardian összesen 27, 2004-ben és 2005-ben kelt, kézzel írott levelet tett közzé szerda délután. Károly walesi herceg, II. Erzsébet királynő 66 esztendős elsőszülött fia - aki édesanyja után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz - egyebek mellett Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnöknek is írt az iraki háború idején, felróva, hogy a brit hadsereget „a szükséges erőforrások biztosítása nélkül" vezénylik ki nehéz feladatok végrehajtására. Többek között azt szerette volna elérni, hogy vonják ki a hadrendből az akkor használt Lynx harci helikoptereket.

Károly és Blair 2005-ben egy II. János Pálra emlékező londoni gyászszertartáson. Ha nem volt elégedett, írt még egy levelet
Károly és Blair 2005-ben egy II. János Pálra emlékező londoni gyászszertartáson. Ha nem volt elégedett, írt még egy levelet
Kieran Doherty / Reuters

A 27 levelet Károly 2004 szeptembere és 2005 áprilisa között írta, Blair mellett az akkori brit kormány több miniszterének is, annak ellenére, hogy a királyi család tagjai a törvényerejű szokásjog alapján nyilvánosan elvileg nem nyilváníthatnak véleményt napi politikai ügyekben. A levelek a nyilvánosságra hozatalát a Guardian egyik újságírója, Rob Evans érte el az információ szabad áramlásáról szóló törvényre hivatkozva. A tízéves jogi eljárás alatt a brit kormány több mint 400 ezer fontot költött, csak hogy Károly leveleit és a rá adott politikusi válaszokat ne kelljen nyilvánosságra hozni. David Cameron kabinetje azzal érvelt, hogy a dokumentumok közlése aláásná a trónörökös politikai semlegességét.

A Guardian kommentárja szerint a levelekben az a figyelemre méltó, hogy Károly mennyire részletekbe menően ismerte azokat a területeket, amelyekről írt a borzirtás számaitól egészen addig a harcig, amelyet Nagy-Britannia az Európai Unió egyes direktívái ellen – így az alternatív gyógyszerek betiltásának a kényszere ellen – folytatott. A brit trónörökös nagy híve az alternatív gyógyászatnak, amelynek népszerűsítéséért 1993-ban egy alapítványt is létrehozott, de John Reid akkori egészségügyi miniszter – derül ki a levélváltásból – nem sok biztatót mondott a kérésére. Olyannyira nem, hogy Károly később Blairnek is írt az ügyben.

Károly levelei között több megkapó darab is van. Elliott Morley akkori környezetvédelmi miniszternek Károly többek között a patagóniai fogas védelmében írt, azért, vagyis hogy a tárcavezető próbálja megakadályozni a halfaj illegális horgászatát, a patagóniai fogas ugyanis a „szegény” albatroszok kedvenc eledele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.