Nyilvánosság elé áll Kim Dzsong Il utódja

Jelöltként regisztrálták az észak-koreai diktátor harmadik fiát a március 8-ra kitűzött törvényhozási választásokra. Kim Dzsong Un kivételezett helyzetéről orosz diplomaták már korábban is beszámoltak, a külvilág azonban eddig nem tulajdonított ennek különösebb jelentőséget.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint Kim Dzsong Il észak-koreai diktátor harmadik fiát jelöltként regisztrálták a március 8-ára kitűzött törvényhozási választásokra. A phenjani Legfelsőbb Népi Gyűlés négyévenként esedékes újraválasztására még tavaly ősszel került volna sor, az eseményt azonban váratlanul elhalasztották. Elemzők szerint ennek hátterében Kim Dzsong Il egészségi állapotának ingadozása állt.

Mint ismert, a 67 éves phenjani vezető tavaly augusztusban enyhe agyvérzést kapott. Idén januárban szintén dél-koreai források számoltak be arról, hogy Kim Dzsong Il kiválasztott utódjának harmadik fiát jelölte meg. Kim Dzsong Un kivételezett helyzetéről orosz diplomaták már korábban is beszámoltak, a külvilág azonban nem tulajdonított ennek különösebb jelentőséget.

A Kim-fiú jelölése a törvényhozási választásokon elemzők szerint egyet jelent az utódlási manőverek tényleges kezdetével. A brit Financial Times című lap azt is állítja, hogy a március 8-ra kiírt választás után hivatalosan be fogják jelenteni Kim Dzsong Un jelölését. A 25 éves fiatalember ezt követően pedig fontos pozíciókat fog kapni a Koreai Munkapárt és a Koreai Néphadsereg szervezetében.

A brit lap szerint a tavaly elhalasztott választás hírtelen megrendezése is főként az utódlás céljait szolgálja. Az esemény fontosságát jelzi, hogy a múlt héten Kim Dzsong Il nyílt levélben szólította fel az ország lakosságát a választáson való feltétlen részvételre.

A KNDK belső viszonyait jól ismerő szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy a phenjani agitáció a közelmúltban elkezdte használni a „Pektu-vérvonal” és a „Mangjongde-vérvonal” kifejezést. Az előbbi a Pektuszan nevű koreai szent hegyre utal, ahol a rezsim által költött legendárium szerint Kim Dzsong Il meglátta a napvilágot, az utóbbi pedig az észak-koreai Betlehemként számon tartott Mangjongde településre, ahol Kim Ir Szen született. Mindez egyértelműen az apáról-fiúra szálló hatalomátadásról szól. Ráadásul az elmúlt hetekben több olyan személyi változtatás történt az 1 millió 200 ezer fős hadsereg vezetésében is, ami a hatalom átörökítéséhez szükséges lojalitást biztosítja.

Szelíd motorosok. Anya gyermekével egy észak-koreai katona motorbiciklijén
Szelíd motorosok. Anya gyermekével egy észak-koreai katona motorbiciklijén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.