Nyilvánosan hazugozzák egymást a koalíciós vezérek

Durván támadták egymást hétfőn a Romániában kormányzó Szociálliberális Unió (USL) társelnökei.

A sértegetésektől sem mentes kölcsönös vádaskodás előzménye, hogy a hétvégén kiszivárgott egy hangfelvétel, amelyen Crin Antonescu liberális (PNL) elnök képmutatással vádolja koalíciós partnerét, Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnököt.

A Gandul hírportál birtokába jutott felvétel a liberális vezetők egy zártkörű értekezletén készült, és azon Antonescu azért bírálja a kormányfőt, mert szerinte úgy akar elfogadtatni népszerűtlen törvényeket, hogy az USL vezetői közben elhatárolódnak azoktól. „A kormányfő most azt az idióta elképzelését erőltette, mint Verespatak esetében, hogy ő majd azt mondja, nem ért egyet, egyes miniszterek ellenzik a dolgot, én politikai vezetőként nem értek egyet vele, és láss csodát, a parlament mégis megszavazza” – magyarázta a liberális elnök, hogyan akarta szociáldemokrata partnere elfogadtatni múlt héten az amnesztiatervezetet.

A szociáldemokrata elnök precedens nélküli támadással válaszolt a kiszivárgott nyilatkozatra. „Ha igaz (a felvétel), Antonescu úr hazudott a kollégáinak. Nem először fordul elő, hogy Antonescu egyet mond a kollégáinak, mást nekünk, és megint mást a sajtónak” – fogalmazott Ponta.

A liberális elnök rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a szociáldemokrata pártvezető vádjaira. Közölte, hogy a Gandul felvétele valóban a PNL vezetőségi ülésén készült, és az ott elhangzottakat fenntartja, bár nem a nyilvánosságnak szánta. Antonescu kikérte magának, hogy a kormányfő hazugsággal vádolja, egyúttal elismerte: „A Szociálliberális Unió nehéz helyzetben van”.

Kitért azokra a próbálkozásokra is, amelyek egy új parlamenti többség kialakítását célozzák a Nemzeti Liberális Párt részvétele nélkül, majd leszögezte: a PNL-nek nem áll szándékában „a kormányt szabotálni vagy a koalícióból kilépni”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.