Nyilvánosak a maláj gép titkát felfedő műholdas adatok

Három hónappal a szerencsétlenség után végre nyilvánosságra hozta a maláj kormány az elveszett MH370-es járat útját lekövető műholdas adatokat.
A 47 oldalas adattengert először a gép utasainak hozzátartozói kapták meg, akik már jó ideje követelnek nagyobb átláthatóságot az igen bonyolult ügyben. Később a sajtónak is eljuttatják a jegyzetekkel ellátott adatokat, amelyek alapján a nyomozást végző szervek korábban arra a következtetésre jutottak, hogy a gép az ausztrál partoktól nyugatra, az Indiai-óceánba csapódott.

Szakértők szerint azonban annak ellenére, hogy publikusak az adatok, nem várható, hogy bármi olyasmi kiderül belőlük, amit eddig ne tudtak volna, hiszen nemcsak az ausztrál és maláj hatóságok, de független szakemberek is tüzetesen megvizsgálták az adatokat. Mind ugyanarra a következtetésre jutottak: az MH370 valahol az óceán fenekén nyugszik.

Az elkeseredett családtagok ennek ellenére hónapok óta kérték, hogy hozzák nyilvánosságra a dokumentumot. „Több mint két hónapja kérjük már. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz menet lesz" – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Sarah Bajc, akinek élettársa utazott a repülőgépen.

Bár kevesebbet hallani róla, a gép utáni keresés jelenleg is zajlik, ám most már kizárólag az óceánfenékre koncentrálnak. A kezdeti lelkesedést követően most már egyre gyakoribbak az olyan hangok, amelyek szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy valaha is rábukkannak a rejtélyes körülmények között eltűnt gépre.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járat március 8-án tűnt el, 239 utassal – többségében kínaiakkal – a fedélzetén. Közel három hónap után még mindig nem tudják, mi történhetett a boeinggel, amely egyszer csak eltűnt a radarról, majd teljesen nyoma veszett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.