Nyilvános ítélethirdetés Kínában

Több mint háromezer ember előtt jelentették be kínai hatóságok, hogy 14 évig terjedő börtönbüntetésre ítélnek kilenc embert terror- és más erőszakos cselekményekben való részvételük miatt – mondta a kínai állami média csütörtökön. Az eset az ujgurok lakta Hszincsiang autonóm területen történt – írja a Reuters. Kína azután keményített be, hogy egyre több véres eset történt. A kommunista ország kormánya iszlám szeparatistákat vádol a térségben azzal, hogy állítólag Kelet-Türkisztán néven független államot akarnak létrehozni.

A kazahsztáni határ mellett fekvő Qapqalban a tartomány vezetősége 25 ember ellen elfogatóparancsot adott ki, 14 ember letartóztatását jelentette be – jelentette be a kínai kommunista párt hivatalos lapja honlapján. A Kazahsztán szomszédságában lévő iszlám ujgur területen valószínűleg a szent háborúra való felhívás (dzsihád) miatt léptek fel a helyiek ellen, akik a kínai hivatalos lap szerint kiképzéseken vettek részt. Még nem teljesen azonosították az elfogottak vagy körözés alatt állók etnikai hovatartozását. A hivatalos bejelentést egy sportpályán tették, ahol a felsoroltak elítéltek rokonai és szomszédjai is jelen voltak.
„Nyilvánvalóan felismerhető, hogy ki az ellenségünk és kik a testvéreik ( értsd: kik állnak az elfogottak oldalán)." – mondta Li Wei, a kommunista párt qapqali helyettes vezetője.

A száműzött ujgur csoportok és ember jogi aktivisták szerint a kormány elnyomó politikát folytat – iszlám felett kontrollt gyakorol és zavargásokat szít. Ezt Peking tagadja. Az elmúlt majdnem egy évben nagyjából kétszáz ember halt meg a térségben lévő zavargásokban – állítja a kormány – beleértve 13 embert, akit a rendőrség lőtt le egy hétvégi rendőrőrs elleni támadás során. Múlt hónapban pedig legkevesebb 380 embert zártak börtönbe egy rajtaütés során Hszincsiangban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.