Nyíltan leszbikus polgármestere lehet New Yorknak

Christine Quinn életrajza tele van kuriózumokkal és ellentmondásokkal: anyai nagyanyja ott volt a Titanic túlélői között, ő hívő katolikusként vállalja a másságát, pár éve New York harmadik legbefolyásosabb asszonyának választották meg, és nem csak az első nyíltan meleg, de az első női polgármester lehet az amerikai nagyvárosban. A demokraták támogatják, de a hátránya ugyanaz, ami az előnye: túl közel áll a távozó Michael Bloomberghez.

Vasárnap hivatalosan is jelezte indulási szándékát New York polgármesteri székéért. A demokrata politikus jelenleg a nagyváros közgyűlésének az elnöke; mindössze a harmadik ebben a tisztségben, és az első, akit ha megválasztanak, nyíltan leszbikusként foglalhatja el New York polgármesteri székét.

Az eddigi jelzésekből ítélve pártja támogatja is Quinn jelöltségét, de nem fenntartások nélkül. Quinnek – mondják – ugyanaz az előnye, ami a hátránya is, vagyis hogy túl közel áll a jelenlegi polgármesterhez, az egykor még republikánusként indult, most éppen független Michael Bloomberghez. Ami ebben a jó viszonyban a demokratákat zavarja, az, hogy noha Bloomberg többször is mögéjük állt, ellenzett egy javaslatot, hogy az öt főnél többet foglalkoztató vállalkozásokat betegszabadság fizetésére kötelezhessék, és elérte azt is, hogy a törvények kijátszásával 2008-ban egy harmadik polgármesteri mandátumért is. Quinn mind a kétszer Bloomberget támogatta saját pártjával szemben.

Quinn jelöltsége ettől függetlenül többé-kevésbé biztosra vehető. Egyrészt, mert Blooomberg minden valószínűség szerint viszonozni fogja a támogatást, másrészt amíg a demokraták 37 százaléka Quinnre szavazna, a többi párton belüli jelölt népszerűsége csak 15 százalék körül mozog. A felmérések szerint Quinnt a New York-iak is szeretik, legalábbis annyira, hogy simán megverje a republikánus riválist, Joseph Lhotát. (Lhota a városi tömegközlekedési vállalat, a Metropolitan Transportation Authority igazgatója volt korábban; a Sandy hurrikán után ő vezényelte a városi tömegközlekedés helyreállítását is.)

New York novemberben választ új polgármestert. Quinn 1999-ben került be a New York-i közgyűlésbe, amelynek hét évvel később, 2006-ban az elnöke lett. Vasárnap a Twitteren és egy párhuzamosan nyilvánosságra hozott videóüzenetben jelentette be, hogy pályázik a polgármesteri tisztségre; ahogy ígérte, harcolni fog a középosztálybeli és az alacsonyabb rétegekhez tartozó városlakókért. Ilyesféle küzdelemben Quinnek nem kevés tapasztalata van: mielőtt városi politizálásra adta volna a fejét, egy melegjogi szervezet igazgatója volt. Feleségével, Kim Catullóval Manhattanben él. New York államban 2011 júliusa óta legális a melegházasság, a feleknek pedig nyilatkozniuk kell, „férjként” vagy „feleségként” állnak-e az oltár elé.

Quinn az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb meleg politikusa; 2007-ben Hillary Clinton exkülügyminiszter és New York állam volt szenátora, illetve Diane Sawyer, az ABC  News műsorvezetője mögött a város harmadik legbefolyásosabb politikusának kiáltották ki. Életrajza tele van kuriózumokkal és ellentmondásokkal: anyai nagyanyja túlélte a Titanic katasztrófáját, származását tekintve ír, hívő katolikus, és nem csak abból a szempontból úttörő, hogy  első nyíltan meleg polgármester lehet New York élén, de ha megválasztják, ő lesz az első nő is. „Ez van. Katolikus vagyok és meleg. Minden nap így ébredek fel, gond nélkül. Jó, az egyház hivatalosan ezt nem fogadja el, de ez az egyház problémája, nem az enyém. Miért kellene kilépnem? Az vagy, amiben hiszel, és nekem eszem ágában sincs elhagyni az egyházat” – válaszolta egy interjúban, amikor arról kérdezték, hogyan fér meg a hite a szexuális beállítottságával.

Christine Quinn (középen, pirosban) egy tavaly márciusi emberi jogi demonstráción. Gond nélkül
March 28, 2012 Members of the New York City Council wear "hoodie" sweatshirts as they stand together on the steps of City Hall in New York, March 28, 2012 during a news conference and action to call for justice in the February 26 killing of 17-year-old Trayvon Martin in Sanford, Florida. From left are Council members Melissa Mark-Viverito, Letitia James Jumaane Williams (far back center) Speaker Christine Quinn (in red) Karen Kozlowitz and Ydanis Rodriguez (far right). REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.