Nyíltan megfenyegették Merkelt

A berlini kancellári hivatalban egyeztettek a német koalíciós pártok vezetői a migrációs válság kezeléséről vasárnap. A megbeszélés célja a hetek óta tartó viták lezárása lett volna, de a feleknek nem sikerült egyezségre jutni. Csütörtökön folytatják az egyeztetéseket.

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke és Horst Seehofer bajor kormányfő, a testvérpárt CSU elnöke már szombat este hosszú megbeszélést folytatott. A kancellár és a szövetségi kormány menekültpolitikáját élesen bíráló bajor miniszterelnök öt órán keresztül, éjfélig tárgyalt. Erről csak annyi szivárgott ki, hogy a vita konstruktív és tárgyilagos volt.

Vasárnap délelőtt Sigmar Gabriel alkancellárral, a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnökével folytatták az egyeztetést, amelyen a kormánypártok több más politikusa is részt vett. A felek számos ügyben egyetértenek, de van még néhány "tisztázandó, illetve nyitott kérdés". Ezek közé tartozik a tranzitzónák ügye, amelyről csütörtökig szakértői szinten tovább egyeztetnek.

A CSU vasárnapig adott haladékot a szövetségi kormánynak a menekültpolitika módosítására. Hans-Peter Uhl, a párt vezető belügyi szakpolitikusa nyíltan megfenyegette Angela Merkelt, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapnak azt mondta, hogy "ha Merkel nem zárja le a határt, nem marad kancellár".

Merkel támogatja a tranzitzónák ügyét, a felső határ kijelölését viszont elveti. Úgy véli, nem lehet pontosan tudni, hol van a befogadóképesség határa, az pedig súlyos hitelvesztéshez vezetne, ha mégis kijelölnének egy ilyen limitet, a menekültek, menedékkérők száma pedig átlépné azt. A menekülthullámot különben sem lehet nemzetállami szintű intézkedésekkel feltartóztatni - fejtette ki a kancellár számos alkalommal.

Az SPD ebben egyetértett a kancellárral, a tranzitzónák intézményét viszont elutasítja, helyette úgynevezett beutazási központok létrehozását javasolja. Az elképzelés szerint a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező embereknek ezekben a kisebb, az országban minden régiójában felállítandó intézményekben kellene regisztrálniuk magukat, és ha ezt nem teszik meg, hátrányos megkülönböztetésben lesz részük a menekültügyi ellátásban és eljárásban.

Az SPD a családegyesítés lehetőségének korlátozását sem támogatja, alkotmányjogi fenntartásokra hivatkozva. Szakértők szerint szülők és kiskorú gyermekek alkotta, úgynevezett magcsaládra vonatkozó családegyesítés nem is tartozik a legégetőbb gondok közé abban az értelemben, hogy annak révén gyorsan még tovább emelkedhet a menekültek száma, mert az eljárás igen körülményes és nagyon hosszadalmas.

A CDU/CSU frakció belügyi szakpolitikusai szerint adottak a törvényi feltételek ahhoz, hogy az úti okmányok vagy vízum nélkül érkező emberektől megtagadják a belépést a bajor-osztrák határon, ahol a balkáni migrációs útvonal eléri Németországot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.